eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Ez jellemzi a mai Európát

Soha nem látott mértékben nő Európa lakossága - derül ki az Eurostat pénteken megjelent népesedési jelentéséből, amely szerint ezt a trendet a nők gyermekvállalási kedve és a legális bevándorlók milliói mellett a várható élettartam növekedése is segíti.

Az Európai Bizottság és az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közös fölmérése szerint a több mint félmilliárd lakossal rendelkező 27 EU-tagállamban 2010-ben is tovább nőtt a várható élettartam, és a 65 évre emelkedő nyugdíjkorhatárt tekintve a nők átlagosan 20 év nyugdíjra számíthatnak.

A 2009-ben született francia nők rendelkeznek az unión belül a leghosszabb, 85,1 éves várható élettartammal. A férfiak közül pedig a svédek 79,4 évvel állnak az élen.
A demográfiai adatok szerint a brit, a francia, az ír és a svéd nők vállalják a legtöbb gyermeket, és a termékenységi arány Luxemburgot, Máltát valamint Portugáliát leszámítva minden tagállamban emelkedett.

Az Európai Unióban 2003-ban átlagosan 1,47 gyermek/nő volt a gyermekvállalási arány, míg 2009-ben Írországban 2,07, Franciaországban 2,0, Nagy-Britanniában pedig 1,94 gyermek jutott egy anyára.

Lettország 1,31 gyermek/nő aránnyal került az utolsó helyre, és csak alig volt jobb a helyzet Magyarországon, valamint Portugáliában, ahol csupán 1,32 gyermek jutott egy anyára.

A tagállamokban jelenleg több mint 20 millió bevándorló él, míg 12 millió EU-polgár lakik a születési helyéhez képest más tagállamban.

Németországba érkezett a legtöbb, 7,1 millió bevándorló, míg Spanyolországban 5,7 millió, Nagy-Britanniában 4,4 millió, Olaszországban 4,2 millió és Franciaországban 3,8 millió emigráns próbál szerencsét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×