eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Oroszország megvásárolja a Mistral helikopterhordozót

A francia Mistral helikopterhordozó hajó megvásárlása az orosz hadsereg számára eldöntött tény, jelenleg a részletekről folynak a tárgyalások, de év végére ezek lezárulnak - jelentette ki Nyikolaj Makarov orosz vezérkari főnök moszkvai sajtóértekezletén.

A Mistral osztályú sokcélú helikopterhordozó vízkiszorítása 16 500 tonna, hossza 199, szélessége 32, merülése 6,2 méter, sebessége 18,8 tengeri csomó, hatósugara 19 800 mérföld. A hajó 16, ezen belül 8 deszant- és 8 rohamhelikoptert hordoz, a felszálló fedélzeten egyszerre 6 helikopternek van hely. Nem hivatalos adatok szerint ára 600 millió euró körül van. Az orosz hadsereg jelenleg két Mistral osztályú hajóval rendelkezik, egy harmadik épül.

Makarov arról is szólt, hogy befejeződött az orosz hadsereg szerkezeti reformja. Ennek lényegét úgy fogalmazta meg, hogy az eddigi, gyakorlatilag egymástól függetlenül működő hat katonai körzet és négy flotta helyett négy egyesített stratégiai parancsnokságot hoztak létre, amelyek minden haderőnem és minden szükséges eszköz felett rendelkeznek.

Elmondta, hogy a hadseregvezetés alapvetően új rendszerének megvalósítására 300 milliárd rubel áll rendelkezésre.

A vezérkari főnök bejelentette továbbá, hogy 2020-ra a hadsereg légi-űrvédelmi rendszert alakít ki, s ennek megalapozását 2011-ben meg is kezdik. Vlagyimir Putyin kormányfő korábban megbízta a védelmi minisztériumot, hogy 2011. november 15-ig tegyen javaslatot a rakétaelhárítási, légvédelmi és űrellenőrzési rendszerek egyesítésére, Dmitrij Medvegyev elnök pedig a kormányfőt és a védelmi minisztert utasította, hogy 2011. december 1-re a légvédelmi, rakétaelhárítási, a rakétatámadásokra figyelmeztető és az űrbeli térség ellenőrzését szolgáló rendszereket egységes stratégiai parancsnokság alá vonja össze.

Makarov kérdésre válaszolva kijelentette: nem tulajdonít különös jelentőséget annak a WikiLeaks honlapon megjelent információnak, amely szerint a NATO-nak tervei vannak a balti államok Oroszországtól való megvédésére. A NATO vonatkozásában "a lisszaboni találkozóból indulunk ki, abból, hogy partnerek vagyunk" - mondta.

Szólt arról, hogy az úgynevezett katonai városok száma kevesebb mint egyszázadára csökken. A Szovjetunióban külön, többnyire zárt kis városokat építettek a hadsereg tisztjeinek. A jövőben azonban a tisztek a nagyvárosokban élnek majd családjaikkal, egyebek mellett hogy megfelelő oktatásban részesülhessenek a gyermekeik. Makarov szerint valaha 22 ezer katonai városka létezett, ma még van 5500, de hamarosan mindössze 180 marad majd.

Makarov kijelentette: a cél, hogy lehetőleg az egész hadsereg szerződéses katonákból álljon, de ezt a vezérkar fokozatosan szándékozik elérni.

Végül kérdésre válaszolva elmondta, hogy a "Kelet" operatív-stratégiai parancsnokságot fokozott harckészültségbe helyezték a Korai-félszigeten fennálló feszültség miatt, és szoros figyelemmel kísérik az eseményeket.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×