eur:
388.69
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Oroszország saját rakétavédelmet fejleszt, ha nem veszik be az európai rendszerbe

Amennyiben Oroszország nem lesz az európai rakétavédelmi rendszer részese, olyan rendszert fejleszt ki, amely felülmúlja azt. Ha pedig a NATO csapatokat telepít az orosz határok közelébe, Moszkva megfelelően reagál majd erre - mondta Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter hétfőn a Vesztyi 24 orosz hírtelevíziónak adott interjúban.

Hangsúlyozta azonban, hogy a NATO új stratégiai koncepciója lehetővé teszi a kapcsolatok kedvező fejlődését, s meggyőződésének adott hangot, hogy az Egyesült Államok hamarosan ratifikálja a hadászati nukleáris fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új START-szerződést.

Szergyukov kifejtette: Oroszország az európai rakétavédelmi rendszer kialakításában annak teljes értékű, egyenjogú résztvevője szándékozik lenni, amint Dmitrij Medvegyev elnök kifejtette, és kész ebben megosztani a felelősséget és a kötelezettségeket az európai partnerekkel, s kész vállalni egy bizonyos terület védelmének biztosítását. Jelenleg Oroszországban munkacsoport igyekszik meghatározni a kihívásokat és esetleges fenyegetéseket, mert elsősorban azt kell tisztázni, hogy ki ellen kell irányulnia a közös védelmi rendszernek.

A miniszter hangsúlyozta azonban: amennyiben Oroszországot nem vonják be az európai rakétavédelmi rendszerbe, Moszkva kénytelen lesz reagálni és megfelelő lépéseket tenni, olyan rendszert kifejleszteni, amely át tud hatolni az európai védelmi rendszeren, és nem csökkenti Oroszország nukleáris erőinek potenciálját.

Szergyukov reményét fejezte ki, hogy nem felelnek meg a valóságnak a WikiLeaks honlapon megjelent adatok arról, hogy a NATO Lengyelország és a balti államok védelmében csapatokat szándékozik telepíteni az orosz határok közelébe. Azt mondta: Oroszország arra számít, hogy a NATO hivatalosan megcáfolja a WikiLeaksen megjelent információkat, de kijelentette: ha a telepítés mégis megtörténne, Moszkva kénytelen lesz megfelelően reagálni.

Meggyőződésének adott hangot, hogy az új START-szerződést hamarosan ratifikálják, s elmondta, hogy e véleményét az amerikai kollégáktól kapott információkra alapozza. Hangsúlyozta azonban, hogy ez a kétoldalú orosz-amerikai kapcsolatok kérdése, s Moszkva reményei szerint nincs közvetlen hatással a NATO-val való együttműködésre.

Végül Szergyukov újra leszögezte: Oroszország kész bővíteni az Afganisztánban lévő csapatok számára az ország területén áthaladó tranzit kereteit, és kész minden támogatást megadni az afganisztáni helyzet javításához, de orosz egységek semmilyen körülmények között nem mennek Afganisztánba.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×