eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem volt könnyű napja Putyinnak, amikor Orbán Viktorral találkozott

Az orosz Szurgutnyeftyegaznak megéri eladni a Mol-pakettet, de erre még várni kell, mert a cég bő 21 százalékos tulajdonrésze megőrzését egyelőre presztízskérdésnek tekinti - mondta az InfoRádiónak Gereben Ágnes. Az Oroszország-szakértő arról is beszélt, hogy kedden igen sűrű teendői után találkozott Vlagyimir Putyin orosz kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Nem volt könnyű napja Vlagyimir Putyinnak kedden, amikor Orbán Viktorral találkozott, hiszen előtte végig kellett hallgatnia Dmitrij Medvegyev beszédét, amelyben az elnök Putyinétól teljesen eltérő társadalmi, gazdasági és politikai képet vázolt fel a 2012 tavaszán esedékes elnökválasztás előtt - mondta az InfoRádiónak Gereben Ágnes, aki arra is emlékeztetett, hogy az orosz kormányfő, még mielőtt fogadta volna Orbán Viktort, Larry Kingnek adott interjút a CNN-ben.

Az Oroszország-szakértő szerint Moszkva és Budapest között fontos, "egyáltalán nem megoldhatatlan" kérdésekről van szó. Úgy véli, a két fél a korábbiakhoz képest sokkal határozottabban érvényesíti a maga elképzeléseit, és ez elsősorban a magyar fél tárgyalási stratégiájában mutatkozik meg.

A Mol kapcsán Gereben Ágnes úgy véli, hogy hosszabb tárgyalássorozat része lesz a kérdés megoldása. Mindenképpen el kell mozdulni arról az álláspontról, hogy Szurgutnyeftyegaz nem adja el a pakettet - vélekedett a szakértő, aki szerint megérné az eladás a konszernek, hiszen az akkori piaci ár duplájáért vásárolta meg a magyar olajcég pakettjét, de ma már annál is többet ét. Jól járna tehát az eladással, ez azonban még mindig presztízskérdés a Szurgut számára.

Gereben Ágnes kiemelte, hogy a tárgyalásokon változni fog a makacs orosz álláspont, hiszen az egyeztetéseken nem Putyin, hanem az egyik bizalmi embere, Viktor Zubkov miniszterelnök-helyettes vesz részt, bár csak arra lesz felhatalmazása, amire Putyin megbízza.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×