eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem tesz jót a gazdaságnak Vilmos herceg esküvője

Rosszul jár a brit gazdaság Vilmos herceg esküvőjével: április 22. és május 2. között mindössze három munkanap lesz, de sokan a nagy esemény idejére időzítik tavaszi szabadságukat, így alig fognak dolgozni a szigetországban.

Jövő év április 29-ére tűzték ki Vilmos herceg és választottjának, Kate Middletonnak az esküvőjét, amelyre egész Nagy-Britannia készül. Az esemény jelentőségét mutatja, hogy David Cameron miniszterelnök munkaszüneti nappá nyilvánította április utolsó péntekét.

Szakértők szerint az örömbe üröm is vegyül, hiszen április 22. és május 2. között mindössze három munkanap lesz: az esküvő előtti hétvége a húsvété, utána pedig a Nagy-Britanniában hagyományos május eleji hosszúhétvége következik, pénteki szabadnappal.

Ennek persze örülnek a munkavállalók, de a munkaadók már kevésbé, mert szerintük leginkább a kisebb üzletek fogják megérezni a sok munkaszüneti napot. Néhányuk valószínűleg be is zár erre az időszakra, mivel a dolgozók többsége úgyis kiveszi a fennmaradó három napot szabadságnak.

A Brit Ipartestület korábban már kiszámította, hogy egy-egy ilyen hosszúhétvége a termelés kiesése és a túlórák kifizetése miatt hatmilliárd font (kétezer milliárd forint) kiesést jelent, tény viszont, hogy a munkaszüneti napok hoznak némi extrabevételt is, elsősorban a vendéglátóipar számára.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×