eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

EP-barát elnökségre készül Magyarország

Mintegy 80 millió euróból gazdálkodik majd a 2011 első félévében tevékenykedő magyar uniós elnökség - mondta a testület szóvivője. Bakos Piroska közölte: december 16-17-én ülésezik az Európai Tanács, ekkor derül ki pontosan, hogy hány ügyet zárhat le a jelenlegi belga elnökség, és mennyi marad a magyar elnökségre.

A Lisszaboni szerződéssel megnőtt az Európai Parlament szerepe, és épp ez az újfajta szerepfelfogás vezetett oda, hogy még nem sikerült elfogadni a jövő évi uniós költségvetést - mondta egy, az elnökségi felkészülésről tartott háttérbeszélgetésen Bakos Piroska szóvivő. Hozzátette: információik szerint a december 16-17-i uniós csúcson elfogadják a költségvetést, így ez a feladat már nem hárul a magyar elnökségre.

Bakos Piroska elmondta, hogy csütörtökön az Európai Parlament Elnökök Értekezlete delegációjával találkozik a magyar kormány, pénteken pedig az EP Néppárti Frakciója látogat Budapestre. Ez alkalomból az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök és Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke beszédet tart. A szóvivő elmondta: a kormányfő beszédének legfőbb üzenete az lesz, hogy a magyar elnökség legfontosabb feladata pedig a munkahelyteremtés.

A szóvivő beszélt arról is, hogy Magyarország január 6-án veszi át az elnökséget Belgiumtól, de előtte, december 31-én már lesz egy nagy ünneplés, erről azonban még részleteket nem árultak el.

Az első informális tanácsülés Gödöllőn január 13-án lesz. A szóvivő reményét fejezte ki, hogy a december 15-i határidőre befejeződik a kastély lovardájának átalakítása. Hozzátette: egy tanácsülés lesz a magyar félév alatt Debrecenben, egy Balatonfüreden, a többi Gödöllőn.

Az elnökség legnagyobb eseménye május végén az úgynevezett Keleti partnerség csúcs lesz, ahova a tagállamok állam- és kormányfői érkeznek majd. Azt követően, az elnökség végén lesz még egy Európa-Ázsia csúcs is.

Bakos Piroska elmondta továbbá, hogy a magyar elnökség összköltsége 80 millió euró, ami takarékos költségvetésnek számít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×