eur:
388.63
usd:
360.98
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

A klímaváltozás idei tragikus mérlege: 21 ezer halott

Az év első kilenc hónapjában 21 ezer ember életét követelték világszerte az éghajlathoz kapcsolódó időjárási katasztrófák az Oxfam szerint. A szervezet a mexikói Cancúnban megnyílt ENSZ Klímaváltozási Konferenciája okán ismertetett jelentésében rámutatott, hogy a halottak száma kétszer annyi az idén, mint 2009-ben volt.

A szervezet hétfőn a mexikói Cancúnban megnyílt ENSZ Klímaváltozási Konferenciája kapcsán ismertetett jelentésében rámutatott, hogy a halottak száma kétszer annyi az idén, mint 2009-ben volt.

A pakisztáni áradásokat, az oroszországi erdőtüzeket és hőhullámokat, valamint a Csendes-óceán szintjének Tuvalu szigetét veszélyeztető emelkedését említették példaként az éghajlat halálos következményekkel járó változásaira.

Az ENSZ égisze alatt zajló klímatárgyalások újabb fordulójának célja, hogy megállapodás szülessen az ipari és a fejlődő országokat megosztó kérdésekben, különösen az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozásában, az esőerdők megóvásában és egy felmelegedő világra való felkészülésben. A tárgyalófelektől emellett azt is várják, hogy hivatalos formába öntsék a már meghatározott célokat az üvegházgáz-kibocsátásról.

Bár elemzők nem várnak áttörő eredményt a tanácskozástól, az Oxfam gyors cselekvést sürgetett jelentésében az éghajlatváltozás csökkentésére és az alkalmazkodásra.

"Az államoknak új lehetőségeket kell találniuk a szükséges dollármilliárdok előteremtésére, például a nemzetközi légi közlekedésből és a hajózásból származó károsanyag-kibocsátás, vagy éppen a pénzügyi tranzakciók megadóztatása révén. Minél előbb folyik be a pénz, annál hatékonyabb lesz az éghajlatváltozás elleni harc" - fogalmazott közleményében Tim Gore, a jelentés szerzője.

A 2010-es időjárási katasztrófák sora egybecseng az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) 2007-es jelentésével, amely súlyos hőhullámokat, erdőtüzeket, áradásokat és a tengerszint emelkedését vetítette előre.

Az Oxfam szerint a pakisztáni áradások miatt az ország területének ötöde került víz alá, kétezren haltak meg. A nyári katasztrófa 20 millió pakisztáni életét érintette, otthonok semmisültek meg, járványok törtek ki. Utak váltak járhatatlanná, odalett a termés, a károkat összességében 9,7 milliárd dollárra becsülték.

Oroszországban a hőmérséklet 14 Celsius-fokkal haladta meg az átlagot júliusban és augusztusban, Moszkvában kétszeresére, hétszázra emelkedett a napi halálozási ráta - mutatott rá a szervezet. A mintegy 26 ezer erdőtűz elpusztította a termés negyedét.

A Csendes-óceánban fekvő Tuvalun - ahol évente 5-6 milliméterrel emelkedik a vízszint - egyre nehezebb a gabonatermelés, mert a sós víz behatol a termőföldekre. Ebből adódóan a helyiek importárura szorulnak a túlélés érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×