eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

WikiLeaks-kiszivárogtatások: "sok idő kell a károk helyrehozásához"

Amerika büntetőjogi vizsgálat alá helyezte a titkosított amerikai dokumentumokat kiszivárogtató WikiLeaks portál üzemeltetőit, jelentette be az amerikai igazságügyi miniszter. A svéd külügyminiszter szerint az internetes oldal akciója az egész világon meggyengíti a diplomácia intézményét, Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök pedig úgy véli, a nyilvánosságra hozott dokumentumoknak nincs jogi értékük. Afganisztánban úgy látják, hogy a kínos iratok nem lesznek befolyással a Kabul és Washington közötti stratégiai kapcsolatokra.

Büntetőjogi vizsgálat folyik a WikiLeaks ellen a titkosított amerikai dokumentumok kiszivárogtatása ügyében - jelentette be hétfőn Washingtonban Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter

Holder szerint az amerikai hatóságok eljárást indítanak minden felelős ellen. A Fehér Ház arra utasította az Egyesült Államok kormányzati intézményeit, hogy szigorítsák meg a titkosított iratokhoz való hozzáférést. "Ez nem kardcsörtetés" - mondta a politikus, hozzátéve: mindenkit annak megfelelően vonnak majd felelősségre, amilyen mértékben megsértette az amerikai törvényeket.

Hillary Clinton is reagált a kiszivárogtatásra. Az amerikai diplomácia vezetőe "agresszív" lépéseket helyezett kilátásba azok felelősségre vonása érdekében, akik a dokumentumok ellopása révén emberek életét sodorták veszélybe, és nemcsak az amerikai nemzeti érdekek, hanem "a nemzetközi közösség ellen is támadást indítottak".

Hangos lesz a diplomácia

"Elsősorban az amerikai diplomácia fog gyengülni, de a világban általában is ezt lehet majd tapasztalni" - ezt már a svéd külügyminiszter mondta, hozzátéve, hogy szerinte az ügy "kevésbé biztonságossá teszi" majd a világot.

A svéd közszolgálati rádiónak nyilatkozva Carl Bildt kifejtette: a kényes helyzetek és válságok megoldása érdekében szükség van a kormányok közötti bizalmas kommunikációra. Mostantól azonban meg kell elégednünk egyfajta "hangos diplomáciával", amely - tapasztalatból tudom - még több konfliktushoz és problémához vezethet - mondta.

"Úgy gondolom, mindez nagyon rossz helyzetet teremt, és sok időre lesz szükség a károk helyreállításához" - vélte a svéd külügyminiszter. Az Expressen című svéd bulvárlap értesülése szerint a WikiLeaks birtokában van még több mint nyolcszáz, Svédországot érintő dokumentum, amelyek többsége a tavalyi svéd uniós elnökséggel kapcsolatos. A lap úgy tudja, egy amerikai dokumentumban amiatt bírálták a skandináv országot, hogy annak idején kiállt az Iránnal szembeni büntetőintézkedések ellen.

Méregkeverés

A kiszivárogtatott anyagok nagy része Iránnal kapcsolatos, amelyekre az ország elnöke sajtókonferencián reagált. Irán és szomszédai kapcsolatait nem fogják megzavarni a WikiLeaks oknyomozó portál információin alapuló jelentések - hangsúlyozta Mahmúd Ahmadinezsád, aki hozzátette: "A térségbeli országok mind barátai egymásnak. Az ilyen méregkeverés nem lesz befolyással kapcsolataikra" - utalt azokra az információkra, amelyek szerint Abdallah szaúd-arábiai uralkodó ismételten Irán megtámadására ösztönözte az Egyesült Államokat, hogy véget vessenek az ottani nukleáris programnak, és megakadályozzák Iránt atomfegyver kifejlesztésében.

Ahmadinezsád szerint a nyilvánosságra hozott dokumentumok nem kiszivárogtatások, azokat az amerikai kormányzathoz tartozó tényezők "gyártották" azzal a céllal, hogy zavart keltsenek Irán és arab szomszédai viszonyában.

"Semmilyen értéket nem tulajdonítunk ezeknek a dokumentumoknak" - mondta az iráni elnök. "Ezeknek nincs jogi értékük. Irán és a térség államai barátok. Az ilyen zavarkeltéseknek nem lesz befolyásuk az országok közötti kapcsolatokra" - nyomatékosította.

Mentőautóval fegyvert

A dokumentumokból kiderül, hogy Irán a nemzeti Vörös Félhold mentőautóival szállíttatott fegyvert a Hezbollahnak 2006-ban, amikor az izraeli hadsereg háborút vívott a libanoni síita szervezet ellen. A 2008-ban Dubajban keletkezett dokumentum egy meg nem nevezett iráni forrást idéz. Állítása szerint a mentőautókban a szállított egészségügyi felszerelést és a fegyvereket az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat tagjai kísérték.

A gárdatagok így szivárogtak be Libanonba a konfliktus idején. "A Vörös Félhold gyógyszereket és egyéb orvosi kellékeket szállító járművei egyúttal a fegyverek célba jutását is szolgálták" - olvasható a kiszivárgott táviratban. Az iráni Vörös Félhold tagjai a gyógyászati termékek rakodásakor rakétákat láttak például Libanonba induló repülőgépek fedélzetén is.

Beszámolójuk szerint a repülők már az orvosi kellékek érkezése előtt félig voltak rakva. A forrás szerint az iráni Vörös Félhold egyik libanoni kórházának irányítását a radikális síita szervezet vezetőjének kérésére át is adták a Hezbollahnak. A Hezbollah ellen vívott háborúban 1200 libanoni halt meg, többségükben civilek. Izraeli oldalról 160 katona esett áldozatul a harcoknak.

Felelőtlen kiszivárogtatás

A francia külügyminisztérium közölte: Párizs egyetlen francia vezetőnek tulajdonított kijelentést sem erősíti meg azok közül, amelyek a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai sürgönyökben olvashatók.

"Egyetlen, ezekben a dokumentumokban a francia diplomatáknak és hatóságoknak tulajdonított kijelentést sem erősítünk meg" - mondta párizsi sajtótájékoztatóján a külügyi szóvivő. Bernard Valero azt is jelezte, hogy Párizs sajnálatosnak tartja a "felelőtlen kiszivárogtatást", ami a francia álláspont szerint "sérti az államok szuverenitását és levelezésük titkosságát".

Az egyik most közzétett távirat szerint Jean-David Lévitte, a francia elnök legfőbb külügyi tanácsadója egy amerikai vezetővel folytatott megbeszélésen Hugo Chávez venezuelai elnököt "őrültnek", Iránt pedig "fasiszta államnak" minősítette.

Egy vállrándítás

Az Afganisztánra vonatkozó amerikai diplomáciai iratok egy részének közzététele nem lesz befolyással a Kabul és Washington közötti stratégiai kapcsolatokra - jelentette ki hétfőn Hamid Karzai afgán elnök szóvivője.

Azok a diplomáciai táviratok, melyek szerint Karzai "rendkívül gyenge" politikus, féltestvére, Ahmad Vali Karzai pedig korrupt kábítószer-kereskedő, nem fogják feszültté tenni a Washingtonnal ápolt kapcsolatokat - mondta Vahíd Omer kabuli sajtóértekezletén.

A Kabulból Washingtonba küldött titkos üzenetek azt is állítják, hogy egy korábbi afgán alelnök több mint 50 millió dollár készpénzzel menekült el az országból. A mintegy 250 ezer dokumentumnak egyelőre csak a csekély hányadát adták át a nemzetközi média kis csoportjának, de azok különösen negatív képet festenek az afgán elnök féltestvéréről, a dél-afganisztáni Kandahár tartomány kormányzójáról.

A vadul partizó Berlusconi

Egy Rómában akkreditált amerikai diplomata titkos táviratában arról lehet olvasni, hogy Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök vad partikon vesz részt. Ezt az utóbbi időben több botrányba is belekeveredett kormányfő azzal cáfolta, hogy kizárólag elegáns, előkelő vacsorákat ad villáiban havonta egyszer.

Berlusconi a Tripoliban zajló európai-afrikai csúcstalálkozó szünetében beszélt újságíróknak a WikiLeaks portál kiszivárogtatásainak rá vonatkozó részéről. "Nem veszek részt vad partikon, nem is tudom, mik ezek" - hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve: nem törődik azzal, hogy mit jelentgetnek róla "harmad-, negyedrangú diplomaták". Egyébként is - mondta - ilyen "értesüléseket" a baloldali irányultságú lapokban már régóta lehet olvasni. Csak azt sajnálja - folytatta -, hogy a "leleplezések" árthatnak hazája tekintélyének.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×