eur:
388.96
usd:
361.15
bux:
68680.2
2024. május 7. kedd Gizella

Magyar nőt vádolnak választási csalással az afgán hatóságok

Választási csalással vádolnak egy magyar nőt Afganisztánban: a Washington Post egy olyan felvételre tett szert, amelyen a Katona Magda Nasrinként azonosított nő egy ismeretlen férfival nyolcezer dollár átadásáról egyezkedik. A lap szerint nem világos, hogy a megfigyelőként delegált asszony hogyan manipulálhatta a választások kimenetelét.

Az afgán választási bizottság két tagja szerint Katona Magda Nasrin fogad el látható azon a felvételen, amely egy szőke, szemüveges, középkorú nő meg egy ismeretlen férfi találkozóját örökíti meg. "Adja ezt most ide, a többit pedig hozza el később. Igen, a külföldiek is elfogadnak kenőpénzt" - hallható a videón, amely a The Washington Post birtokába került.

A nő állítólag egy Afganisztánban működő alapítványnak dolgozik, amely megfigyelőnek delegálta őt az országban szeptember 18-án tartott választásokra. A felvételt leadta a helyi Emrooz tévécsatorna is, amelynek műsora szerint a nő az Afgán Választási Panaszbizottságnak dolgozik, amely éppen a gyanús választási ügyeket vizsgálja ki. E testület szóvivője ugyanakkor cáfolta ezt az értesülést.

Az sem világos, megfigyelőként hogyan tudta volna a nő befolyásolni a választás eredményét - írja a Washington Post. A lap online kiadása ugyanakkor idéz egy másik választási biztost, Zekria Barekzait, aki szerint az afgán hatóságok a nagykövetség bevonásával vizsgálják az ügyet.

A The Washington Post nem hozta nyilvánosságra az állítólag Katona Magda Nasriról készült felvételt, csak néhány mondatot idézett belőle. Ezekből kiderül, hogy a nő nyolcezer dollár átadásáról egyezett meg a férfival, amelyből kettőt kapott meg, majd biztosította az ismeretlent arról, hogy a panaszát aznap éjfélig kivizsgálják.

A beszélgetésből az nem derül ki egyértelműen, hogy közvetítőként vesz-e részt az ügyben vagy saját szolgálataiért fogadja el a pénzt.

A Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjainak adatbázisa szerint Yarné Katona Magda Nasrin a politikatudományok kandidátusa, szakterülete a politikai néprajz, az orientalisztika, a külpolitika és a biztonságpolitika. Kutatásait egyebek mellett az intereretnikus konfliktusok területén végezte, vizsgálta a nemzetté válás nehézségeit és a politikai küzdelmeket Afganisztánban.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×