eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Obama javítaná az amerikai kapcsolatokat a muszlimokkal

Az Egyesült Államoknak többet kell tennie azért, hogy javuljon kapcsolata a muzulmán világgal - jelentette ki szerdán a jakartai egyetemen a világ muzulmánjaihoz intézett beszédében Barack Obama, aki elismerte, hogy nehéz eltörölni "a bizalmatlanság éveit".

Az amerikai elnök kedden érkezett Indonéziába, a világ legnépesebb muszlim országába. Számára ez egyúttal nosztalgiaút is, mert gyerekkorában négy évet töltött ott. Az egyetemen elmondott beszédében szeretettel emlékezett vissza életének erre az időszakára.

A beszéd folytatása annak, amelyet tavaly mondott Kairóban, és amelyben új kezdetet hirdetett az amerikai-muzulmán kapcsolatokban. Továbbra is fennállnak azonban olyan tényezők - a közel-keleti konfliktus megoldatlansága, az amerikai erők iraki és afganisztáni missziója - amelyek miatt a feszültség megmaradt, és Obama népszerűsége csökkent sok muzulmán országban. "Volt haladás a 17 hónapban, de sok tennivaló maradt még" - jelentette ki.

Hatalmas akadályok vannak a közel-keleti békefolyamat útjában, de az Egyesült Államok minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az izraeli-palesztin tárgyalásokon igazságos egyezség szülessen - mondta az elnök, aki az előző nap még bírálta mind az izraelieket, mind a palesztinokat azért, hogy keveset tesznek megállapodásért.

Az Egyesült Államok a kudarcok és a sok visszalépés ellenére nem kíméli a fáradságot a térség békéjének és a leendő két államnak - a békében egymás mellett élő Izraelnek és Palesztinának - a megteremtéséért - mondta.

Az egyetemi beszédet megelőzően az elnök és felesége ellátogatott Indonézia legnagyobb mecsetjébe, az Istiqlalba. A mecset imámja elmondta nekik, hogy a közelben lévő keresztény templomba karácsonykor érkező hívek a mecset parkolóját használják, mert a templomnál nem férnek el az autók. Obama később újságírók előtt a vallások közötti együttműködés jó példájának nevezte ezt.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×