eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Navracsics: a magyar elnökségre átnyúló témákat tárgyaltak az uniós igazságügyi miniszterek

Lehallgathatja-e a francia rendőrség magyar gyanúsítottak telefonbeszélgetéseit - a többi között erről vitáztak az Európai Uniós bel- és igazságügyi miniszterek brüsszeli találkozójukon. A tárcavezetők több olyan témáról is tárgyaltak, amelyeket a jövő év első felében esedékes magyar uniós elnökségnek tovább kell majd vinnie - mondta az InfoRádiónak Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter.

A tárcavezető beszámolója szerint a napirenden három ilyen irányelvtervezet szerepelt: az európai nyomozati határozatról szóló, a terheltek tájékoztatáshoz fűződő jogáról szóló, valamint az információs rendszerek elleni támadások kivédéséről szóló tervezet.

Az európai nyomozati határozatról szóló irányelvtervezetnek az a célja, hogy egységes, hatékony, rugalmas eszközt teremtsen a büntetőeljárás keretében más tagállamokban található bizonyítékok beszerzéséhez, bizonyítási intézkedés végrehajtásához.

A miniszterek között vita bontakozott ki akörül, miként szabályozzák azokat az eseteket, amikor megtagadható az ilyen kért bizonyítási intézkedés végrehajtása. A szabályozás során mindenképpen különbséget kell tenni kényszerítő és nem kényszerítő jellegű intézkedések között. Végül abban maradtak, hogy a végrehajtás megtagadásának szabályozását visszautalják szakértői munkacsoporthoz - az irányelvtervezet többi részét illetően egyébként konszenzus van.

Egy másik irányelvtervezet, amely a napirenden szerepelt, arról szól, hogy a büntetőeljárás során mikor milyen tájékoztatást kell adni a terhelteknek. Ezt a tagállamok eltérően szabályozzák, és az unió igyekszik általános kereteket kialakítani a terheltek tájékoztatáshoz fűződő jogaival kapcsolatban.

Erről az irányelvtervezetről most még csak munkacsoportokban folyik az egyeztetés, és a miniszterek nem is vitattak meg szövegtervezeteket, hanem csupán áttekintették a munka állását. Ez a kérdés Navracsics Tibor szerint a magyar elnökség alatt vélhetően jelentős témává válik.

Szintén tovább kell majd vinnie a magyar elnökségnek az információs rendszerek elleni támadások kivédéséről szóló irányelvtervezet ügyét - mondta a magyar tárcavezető. Az új irányelvre azért van szükség, mert az elmúlt években megnőtt a számítógépes bűnözés által támasztott veszély, az azzal szembeni hatékonyabb és korszerűbb fellépéshez pedig korszerűsíteni kell a korábban megfogalmazott nemzetközi normákat.

Végezetül az igazságügyi miniszterek meghallgatták az Európai Bizottság - az unió legfőbb végrehajtó testülete - tájékoztatóját a kábítószerhelyzet tavalyi alakulásáról. Ennek fő megállapítása az volt, hogy a kábítószer-fogyasztás hagyományos formái mellett az utóbbi években megjelentek a jobbára szintetikus alapú kábítószerek is.

Navracsics Tibor az uniós tanácsülésen való részvétel mellett külön kétoldalú megbeszélést is folytatott Viviane Redinggel, az Európai Bizottság alelnöki rangú igazságügyi biztosával, Ken Clarke brit és Sabine Leutheusser-Schnarrenberger német igazságügyi miniszterrel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×