eur:
387.69
usd:
357.07
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

A francia alkotmánytanács jóváhagyta a vitatott nyugdíjreformot

A francia alkotmánytanács kedden jóváhagyta a nyugdíjreformot, amely heteken át tiltakozó megmozdulásokat és az országot lebénító sztrájkokat váltott ki.

A több milliós tüntetések ellenére a parlament október 27-én szentesítette a nyugdíjkorhatárnak a jelenlegi 60-ról 62 évre történő fokozatos emelését előíró törvény végleges változatát. Ezt követően az ellenzéki szocialisták azért fordultak a parlament által elfogadott törvények alkotmányosságát ellenőrző intézményhez, mert szerintük a nyugdíjreform három passzusa egyes munkavállalók esetében sérti az egyenlőségi elveket.

Az alkotmánytanács döntésével lehetővé vált, hogy a törvény 2011. júliusában életbe lépjen. Ahhoz már csak Nicolas Sarkozy államfő aláírása hiányzik, aki megfigyelők szerint akár már szerdán kihirdetheti a törvényt.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×