eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kisöprik az ellenzékieket Kubából?

A kubai hatóságok egyre több ellenzéki személynek ajánlják fel az ország elhagyását.

Az emberi jogok kubai bizottságának értesülése szerint a havannai kormány újabb ellenzékieknek ajánlotta fel, hogy a visszatérés lehetősége nélkül hagyják el az országot. A bizottság elnöke, Elizardo Sanchez közölte: ilyen jellegű ajánlatot kapott a hivatalos kubai politika ellen folytatott éhségsztrájkja során a börtönkórházban meghalt politikai fogoly, Orlando Zapata családja is. Zapata februári halála hatalmas nemzetközi tiltakozást váltott ki.

A kubai kormány idén nyáron a szigetország katolikus egyházával és Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszterrel egyezett meg abban, hogy visszanyeri a szabadságát 52 kubai ellenzéki, akiket 2003-ban a másként gondolkodók elleni monstre perek idején ítéltek súlyos szabadságvesztésre.

Az 52 bebörtönzött közül 39-en éltek a lehetőséggel és Spanyolországba utaztak. Később azonban túlnyomó többségük jelezte, hogy az Egyesült Államokban kezdene új életet, már csak azért is, mert sokuknak rokonaik élnek ott, és nem elégedettek a spanyolországi elhelyezési körülményeikkel. Egy washingtoni külügyi illetékes korábbi közlése szerint az amerikai diplomácia a kulisszák mögött erőfeszítéseket tesz befogadásukra,

Értesülések szerint Zapata családja a kubai katolikus egyház közvetítésével kapta az ajánlatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×