eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Liu Hsziát abba a városba vitték, ahol Nobel-békedíjas férje raboskodik

A világ legújabb Nobel-békedíjasa, a kínai Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) szombaton is elérhetetlen volt, feleségének elnémult a mobiltelefonja, az erősen cenzúrázott kínai sajtó pedig elítélte a norvég Nobel-békedíj Bizottság döntését.

A neves ellenzéki ügyvédje szombaton közölte, hogy "eltűnt és rendőri őrizetben lehet" Liu Hsziao-po felesége, Liu Hszia (Liu Xia), aki abban reménykedett, hogy meglátogathatja férjét a börtönben, és beszámolhat neki a nagy hírről. Később kiderült, hogy a rendőrség az asszonyt a Pekingtől 500 kilométerre lévő, északkelet-kínai Csincsou (Jinzhou) városába vitte, amelynek börtönében a felforgatásért 11 év szabadságvesztésre ítélt férje raboskodik. A rendőrök az újságírókat a börtönnek még a közelébe sem engedik.

A legismertebb kínai ellenzékinek számító, 54 éves Liu az alapvető emberi jogok érvényesüléséért folytatott békés küzdelméért kapta meg a Nobel-békedíjat.

A kínai kormány pénteken az oslói bejelentés hírére úgy reagált, hogy Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) kitüntetése "teljes mértékben ellentétes" a Nobel-békedíj elveivel, és a díj odaítélése ártani fog a kínai-norvég kapcsolatoknak.

Kínában az oslói bejelentés óta számos ellenzéki személyiséget vettek őrizetbe.

Pénteken a kitüntetett mintegy száz híve gyűltek össze Liu Hsziao-po pekingi lakásának ablaka alatt, a rendőrök azonban megakadályozták az asszonyt abban, hogy elhagyja az épületet, és kimenjen közéjük. A hatóságok már pénteken vagy 20 embert őrizetbe vettek, szombaton további ellenzékieket gyűjtöttek be.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő pénteken ankarai tárgyalásai után tartott sajtóértekezletén nem válaszolt a Nobel-békedíjjal kapcsolatos újságírói kérdésre.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×