eur:
389.33
usd:
362.77
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szavaznak Izraelben a vitatott állampolgársági törvényről

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök belegyezett abba, hogy szavazást tartsanak a knesszetben arról a vitatott, és többek között a palesztinok által is élesen kritizált állampolgársági törvénymódosításról, amelynek értelmében a zsidó államban letelepedő, s állampolgárságot nyerő bevándorlóknak hűségesküt kell tenniük Izrael mint "zsidó és demokratikus állam" törvényeinek betartására.

A Haaretz című izraeli napilap internetes kiadásában csütörtökön közölt információk szerint a kabinet vasárnap szavaz majd a törvényjavaslatról.

Netanjahu próbált ugyan finomítani a hűségeskü szövegén - abban Izraelt csak "a zsidó nép nemzeti államaként" jelölve, amely "minden állampolgárának egyenlő jogokat biztosít" - koalíciós partnerét, Avigdor Liberman külügyminisztert azonban nem sikerült meggyőzni ennek szükségességéről.

Izrael "kizárólagos zsidó államként" való elismerése különösen az izraeli arabokat háborította fel, akik a zsidó állam lakosságának egyötödét teszik ki. Mohammed Barka arab képviselő az állampolgársági törvény módosítását "teljesen rasszistának" nevezte.

A balközép Munkapárt egyik képviselője arról beszélt: bízik benne, hogy Netanjahu - azáltal hogy engedett Libermannak - talán a koalíció szétszakadása nélkül el tudja majd érni azt, hogy meghosszabbítsák a ciszjordániai telepbővítésekre vonatkozó moratóriumot, ami az izraeli-palesztin béketárgyalások folytatásának alapvető feltétele.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×