eur:
388.88
usd:
361.18
bux:
68123.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Wagner Péter: A rossz iraki belpolitikai helyzet nem az amerikaiak hibája

Sokat fejlődtek az iraki biztonsági erők, az ellenállás minimálisra csökkent. A legnagyobb problémát Irakban a belpolitikai helyzet rendezetlensége okozza, ami nem feltétlenül az amerikaiak hibája - mondta az InfoRádiónak Wagner Péter külpolitikai szakértő.

Rengeteget fejlődtek az iraki biztonsági erők az elmúlt évek alatt, az ellenállás pedig minimálisra csökkent - mondta az InfoRádió által megkérdezett külpolitikai szakértő, miután Barack Obama amerikai elnök magyar idő szerint csütörtök hajnalban bejelentette: az amerikai csapatok harci küldetése Irakban véget ért, az Iraki Szabadság Hadművelet befejeződött.

Wagner Péter hozzátette: a közel-keleti országban a közbiztonság még nagyon rossz, de az iraki felkelést, amely korábban ellehetetlenítette az amerikai elképzeléseket, már sikerült kezelni. Az iraki al-Kaida egy részét lefejezték, az ellenállócsoportok egy része az iraki belpolitika részese lett.

A Magyar Külügyi Intézet munkatársa kiemelte: a legnagyobb problémát az iraki belpolitika megoldatlansága jelenti, ez azonban kevésbé az Egyesült Államok hibája.

Hozzátette: az iraki politikai elit 30-40 éven keresztül diktatúrák alatt élt, ezért a problémamegoldásokban a tárgyalásnak nincs nagy hagyománya.

Irak az egyetlen valamelyest demokratikus arab ország a térségben. Ez precedenst teremthet a többi arab állam számára, amelyek esetében kétséges, hogy képesek-e szabad sajtó és demokratikusan választott kormányok mentén működni - fogalmazott a szakértő.

Wagner Péter kiemelte: Irak az arab térség egyik, ha nem a legerősebb állama volt 1989-90-ig. Most ismét lehet egy erős iraki hadsereg és politikai vezetés, amely megpróbálhatja visszaszerezni a vezető pozícióját. Úgy véli, Irak valószínűleg Irán szövetségese lesz, amelyre még nem volt példa a történelemben. Ennek következtében felborulhat az elmúlt 50 év hatalmi képe, ami a közel-keleti térség átalakulásához vezethet.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×