INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Hiába a fájdalmas veszteségek, Rasmussen bizakodó

InfoRádió / MTI
A szövetséges erők veszteségeinek és a polgári áldozatok számának rohamos növekedése ellenére bizakodóan nyilatkozott az afganisztáni rendezést illetően a NATO főtitkára.

Anders Fogh Rasmussen elismerte, hogy az erőszak a tálib rezsim 2001-ben történt megdöntése óta minden korábbinál nagyobb méreteket öltött.

"Nem állítom, hogy a biztonsági helyzet Afganisztánban kielégítő, mert nem az. De előrelépés történt" - értékelte a főtitkár, aki reményének adott hangot, hogy a szövetség képes lesz átadni a biztonság szavatolásának felelősségét a helyi hatóságoknak, mégpedig az előirányzott menetrend szerint, azaz a jövő évben.

Rasmussen utalt arra, hogy az ezzel kapcsolatos végleges döntést az állam- és kormányfők novemberre tervezett, lisszaboni csúcsértekezletén kívánják meghozni. Ezzel összefüggésben azt a reményt fogalmazta meg, hogy a tervezett lisszaboni döntésnek megfelelően 2011-ben lehetővé válik a felelősség fokozatos átadása az afgán biztonsági erőknek.

A korábbi dán miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy Hamid Karzai afgán elnök korábban 2014-et jelölte meg olyan dátumként, amikor országa képes lesz teljes mértékben átvenni a biztonsági feladatok ellátását a NATO-tól, illetve az Egyesült Államoktól. A NATO főtitkára ismételten támogatásáról biztosította az afgán államfő által bejelentett célkitűzést.

A címlapról ajánljuk