eur:
389.3
usd:
361.97
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Nagy, durva érzelmek irányíthatják az ámokfutókat

Többféle ok, agresszió, pszichiátriai betegség vagy családi konfliktus is állhat a pozsonyi ámokfutó tette mögött - mondta az InfoRádiónak Facsarné Werner Mária kriminálpszichológus. Az igazságügyi szakértő kiemelte: elképzelhető, hogy az ötven év körüli férfi azért kezdett lövöldözni, mert hírnévre vágyott.

Ha valaki idegenekre kezd lövöldözni, annak lehet az oka megváltozott tudatállapot, ami viszont pszichiátriai betegséget jelezhet. Ilyenkor az illető valószínűleg nem mérlegel, el akar takarítani mindenkit, aki az útjába kerül - mondta a pozsonyi ámokfutás kapcsán az InfoRádió által megkérdezett kriminálpszichológus.

A támadó ilyenkor nem gondolkodik logikusan, nagy, durva érzelmek és agresszió irányítja. Ha tette elkövetéséhez lőfegyvert választ, az arra utalhat, hogy nem akar személyes kontaktusba kerülni az áldozataival - tette hozzá Facsarné Werner Mária.

A szakértő szerint megbomlott elmeállapot, megoldatlan családon belüli konfliktusok állhatnak egy-egy ilyen tragédia mögött, de az is lehet, hogy a tettes fel kívánja hívni magára a figyelmet, hírverésre vágyik. Az is előfordulhat, hogy az ámokfutó célja az első pillanattól fogva önmaga elpusztítása, ám előbb másoknak is fájdalmat akar okozni, és csak akkor fordítja maga ellen a fegyverét, amikor a helyzete kilátástalanná válik.

Ámokfutás

Pozsonyban nyolcra emelkedett a délelőtti lövöldözés halálos áldozatainak száma, miután újabb holttestet találtak az egyik közeli lakás erkélyén. Az 52 éves asszonyt feltehetően véletlenül találta el a lövedék. Pozsony dévényújfalui városrészében egy 50 év körüli férfi lövöldözött géppisztollyal egy panellakásban. Öt embert megölt, majd a ház előtt egy hatodikat is, majd amikor a rendőrök körülvették, öngyilkosságot követett el.

A szlovák rendőrfőkapitány közölte: az áldozatok között négy nő és két férfi van, mindnyájan családi, rokoni kapcsolatban voltak egymással. Jaroslav Spisiak arról is beszámolt, hogy kilenc embert kellett kórházba vinni, közülük három állapota súlyos. A gyilkosság indítéka egyelőre ismeretlen.

Hanganyag: Szabó Fruzsina

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-1

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-1

A Paris Saint-Germain hátrányból próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern ellen maradt a BL-ben gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×