INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Egy titokzatos látogatás Kínában

InfoRádió / MTI
Többnapos, titokzatos kínai látogatásának utolsó állomását, az északkeleti Harbin városát kereste fel hétfőn Kim Dzsong Il észak-koreai vezető. Egyes források szerint gépkocsival, egy másik szerint vonattal utazott.

Pontosabban meg nem nevezett dél-koreai források szerint a 68 éves Kim és az általa vezetett delegáció egy csaknem 30 limuzinból álló konvojjal hétfőn - helyi idő szerint kora délután - már el is hagyta a várost, mégpedig az észak-koreai határ irányába.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség viszont úgy tudja, hogy az észak-koreai vezető és kísérete vonaton utazott el Harbinból. A harbini pályaudvar egyik tisztségviselője elmondta, hogy a térségben a vonatok egy-két órát késnek, de azt nem árulta el, hogy miért.

A múlt csütörtök óta tartó látogatásról az észak-koreai, illetve a kínai fél semmit nem közölt, így a hírügynökségek többnyire dél-koreai forrásokra hivatkozva számoltak be a vizitről, így egyebek között arról, hogy az utóbbi időben állítólag sokat betegeskedő Kim először Csilin (Jilin) tartomány azonos nevű városában, majd Csangcsunban (Changchun) járt. Feltételezések szerint ez utóbbi városban találkozott vendéglátójával, Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökkel.

Dél-koreai sajtóforrások szerint Kim Dzsong Il kínai látogatásának fő célja az észak-koreai utódlás előkészítése és ezzel összefüggésben az utódnak kiszemelt legkisebb fia, az útra állítólag őt elkísérő Kim Dzsong Un bemutatása volt. Kína Észak-Korea legfontosabb szövetségese, ezért az utód támogatása rendkívül fontos Phenjan számára. Szeptemberben kongresszust tart a hatalmon lévő Koreai Munkapárt, és minden bizonnyal szentesíti az apai akaratot.

Az út utolsó állomásáról, Harbinról az idézett források csupán annyit közöltek, hogy Kim Dzsong Il a városban apja, Kim Ir Szen "nyomdokaiban" járt, a korábbi észak-koreai vezető ugyanis annak idején itt folytatott gerillaharcot a japán gyarmati megszállás ellen.

A látogatásnak - mint néhány dél-koreai lap írta - az utódlás előkészítésén kívül volt egy másik célja is. Eszerint Kim Dzsong Il igyekezett kínai támogatást szerezni az országát sújtó, hatalmas áradások okozta károk felszámolásához, és általánosságban a gazdasági kapcsolatok erősítéséről tárgyalt.

A címlapról ajánljuk