INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Alkoholelvonási tünetek a mélyben rekedt bányászoknál

InfoRádió / MTI
Alkoholelvonási tünetekkel küzd a mélyben rekedt chilei bányászok egy része.

Mint Jaime Manalich chilei egészségügyi miniszter az El País című spanyol napilapnak nyilatkozva elismerte, a 33 beszorult bányász közül a múltban több is rendszeresen fogyasztott alkoholt, hogy leküzdje a mélyben végzett munkával járó félelmet. Mint mondta, egyesek időnként "nagy mennyiséget" is magukhoz vettek.

"Olykor nem jó, ha egy szenvedélyt egy csapásra, szélsőséges kúrával fojtanak el" - fogalmaz a miniszter a spanyol lap hétfői számában megjelent interjúban.

A bányászok Sebastián Pinera államfővel folytatott első telefonbeszélgetésükben egy "pohárka bort" kértek, hogy megünnepelhessék az ország függetlenségének kétszázadik évfordulóját. A mentési művelet vezetői ugyanakkor kitartanak amellett, hogy a 700 méteres mélységben rekedt vájárok sem alkoholt, sem dohányt nem kaphatnak.

Az El País értesülései szerint a bányászok között alkoholisták és drogfüggők is vannak, a hirtelen megvonás azonban egyelőre semmilyen kihatással nem volt a kényszerűen összejött közösség életére.

Az augusztus 5-én az Atacama-sivatagban lévő San José-i réz- és aranybányában rekedt bányászok mentése akár 100 napig is eltarthat, mivel kiszabadításukhoz egy 66 centiméter átmérőjű alagutat kell fúrni. A fúrás a tervek szerint hétfő délután kezdődik.

A címlapról ajánljuk