INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Sme: Amit nem szabad az elnöknek, azt szabad Sólyomnak

InfoRádió / MTI
A szlovák-magyar kapcsolatokról közöl kommentárt Sólyom László révkomáromi koszorúzása kapcsán a Sme című pozsonyi liberális napilap hétfőn.

A régi római mondást - Quod licet Iovi, non licet bovi - vasárnap óta úgy lehetne módosítani, hogy amit nem szabad az elnöknek, azt szabad Sólyomnak. A magyar államfő egy éve "magánemberként" még nem beszélhetett a révkomáromi Szent István szobor előtt. "Sólyom Lászlóként azonban a Szlovák Köztársaság már megengedte neki ezt" - jegyzi meg a lap.

"Ha Európában valaki nem tudta, hogy az unión belül Szlovákia és Magyarország viszonya a leginkább konfliktusos, akkor azt egy éve megtudhatta. A komáromi hídon történt incidenst a külföld egy 19. századbeli vitaként fogta fel - groteszk, provinciális, de nagyon veszélyes. Az érintett országok presztízsét és hírnevét nem emelte és nem javította" - állítja az újság.

"Tény, hogy Szlovákia és Magyarország kapcsolatai hosszú távon hullámvasúton mozognak: a nagyobb feszültségű időszakok és a relatív nyugalom időszakai váltakoznak. Ezt az állapotot az egyik ország sem tudja saját erejéből megváltoztatni: úgy, ahogy Horn (Gyula) magyar kormányfő nem tudta meciartalanítani (Vladimír) Meciart, úgy (Mikulás) Dzurinda és (Iveta) Radicová szlovák kormányfők sem tudják orbántalanítani Orbánt (Viktor)" - véli a tekintélyes lap.

Az újság szerint egyvalami azonban kizárólag a mai szlovák koalíció kezében van: kizárólag tőle függ az, hogyan fog viselkedni a nemzeti kisebbségek irányában és a magyar kisebbség irányában.

"Ha Marek Madaric nyelvtörvénye valami jót is hozott, akkor csak annyit, hogy tüzetesen foglakozott vele Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főbiztosa. Megállapította, hogyha Szlovákia védi az államnyelvet, akkor az egyensúly biztosítása érdekében módosítania kellene a kisebbségi nyelvhasználati törvényt is. És ami a lényeges egy komplex kisebbségi jogokat szabályozó törvény elfogadását is javasolta" - mutat rá a Sme.

"A szlovák vezetésnek ezzel a lehető legjobb tanácsot adta. Ha a kisebbségek jogállása úgy módosulna, hogy tagjaik biztosítékokat kapnának arra nézve, hogy jogaikat teljes mértékben elismerik és tiszteletben tartják, akkor mindaz, amit Orbán és társai tesznek, lényegében elveszítené jelentőségét" - fejti ki a lap.

"Radicová kormányának programnyilatkozata, illetve a kulturális miniszter kijelentései azonban azt jelzik, hogy a koalíció csak a kisebbségeket feleslegesen zaklató korlátozásokat kívánja eltörölni. Ez biztos, hogy helyes és dicséretre méltó, de nem elegendő. A koalícióban vannak politikusok, akik tudatosítják, hogy tovább kell lépni. A kérdés az, hogy elegen vannak-e arra, hogy ezt keresztülvigyék" - zárja írását a Sme.

A címlapról ajánljuk