INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Halálos áldozatok a szlovák árvízben - Radicova megszakította nyaralását

InfoRádió / MTI
Két - más források szerint három - halálos áldozata van a Közép- és Kelet-Szlovákiát vasárnap óta sújtó, hatalmas anyagi károkat okozó esőzéseknek és árvizeknek. Iveta Radicová szlovák miniszterelnök megszakította horvátországi szabadságát, és visszaindult Pozsonyba.

Radicová kedd este felkereste Nyitrabányát, szerdán reggel Túrócszentmártonban megy, hogy a helyszínen tájékozódjon a gondokról.

A kabinet szerda délután foglalkozik az árvízhelyzettel. Előzetes értesülések szerint a kormány 13,3 millió eurót szándékozik elkülöníteni a védelmi munkálatokra és a szükséges intézkedésekre. Ezt a pénzt az önkormányzatok kapnák.

A kormányfő saját tartalékalapjából 300 ezer eurót már elkülönített a helyreállításra és a lakosság megsegítésére. Az árvízkárok felmérése folyamatban van. Csak a közutakon keletkezett kár megközelíti a 150 ezer eurót.

Daniel Lipsic belügyminiszter szerint most az árvíz sújtotta emberek megsegítése, a károk felmérése, illetve azok fokozatos felszámolása a legfontosabb. A legnagyobb károkat Nyitrabánya és környéke, Felső-Nyitra vidéke és a Túróci régió települései szenvedték el. Egy tucatnyi településről mintegy 800 személyt kellett kitelepíteni.

Az özönvízszerű eső Nyitrabányán, Privigyén, Túrócszentmártonban, Garamszentkereszten, Zólyomban, Eperjesen és környékükön okozott komolyabb károkat, mosott el utakat, sodort el hidakat, gépkocsikat. A lakóházak százainak pincéi teltek meg vízzel, s több száz ház vált ideiglenesen lakhatatlanná. Néhány ezer ember továbbra is áram- és gázszolgáltatás nélkül van. Regionális fennakadások vannak a közúti forgalomban is.

A belügyminiszter kedd délután a Túrócszentmártonhoz közeli Drazskócdolinán megtartott sajtóértekezletén azt mondta, hogy a helyzet az újabb esőzések ellenére is már fokozatosan javul, de a mentők és a tűzoltók továbbra is készenlétben maradnak. Több helyen a hadsereg katonái is bekapcsolódtak a mentési munkálatokba.

A címlapról ajánljuk