eur:
392.94
usd:
366.85
bux:
66164.92
2024. április 25. csütörtök Márk

Hiába akart lemondani két ír segédpüspök

Nem fogadta el XVI. Benedek pápa két ír segédpüspök lemondását az írországi egyházi kezelésű iskolákban és nevelőotthonokban történt bántalmazások és szexuális visszaélések eltussolása ügyében.

A pápa döntéséről Diarmuid Martin dublini érsek levélben tájékoztatta a két segédpüspököt - számolt be az Irish Catholic című lap szerdán. A döntést követően mindketten ismét elláthatják korábbi feladataikat az egyházmegyében.

Eamonn Walsh és Raymond Field 2009 karácsonyán jelentették be lemondásukat. Mint akkor fogalmaztak, remélik, ezzel segíthetnek abban, hogy a bántalmazottak megbékéljenek.

Az úgynevezett Murphy-bizottság az 1975 és 2004 közötti időszakot kutatva azt vizsgálta, hogy 46 pap és a hatóságok miként kezelték a gyermekbántalmazási vádakkal tett bejelentéseket a dublini egyházkerületben.

A vizsgálatról készült jelentés öt püspököt és segédpüspököt nevezett meg, őket bírálták amiatt, ahogy az egyházra nézve hátrányos bántalmazási bejelentéseket kezelték.

Eamonn Walsh és Raymond Field két püspök után harmadikként és negyedikként ajánlotta fel lemondását.

Előttük Donal Murray limericki püspök 2009 decemberében mondott le, miután a jelentés megbocsáthatatlannak nevezte, hogy nem foglalkozott érdemben egy pedofíliával vádolt pap ügyével. Murray - akkoriban segédpüspökként - a vádak szerint nem vett tudomást a panaszokról, amelyek szerint a pap újra és újra gyerekeket molesztált.

Murray után James Moriarty, Kildare püspöke ajánlotta fel lemondását, szintén 2009 decemberében. A pápa idén áprilisban el is fogadta azt.

Moriarty 1991 és 2002 között volt dublini segédpüspök, és bár a Murphy-bizottság jelentésében nem bírálták élesen, mégis lemondott. Mint a bántalmazási és molesztálási ügyek kezelésének gyakorlatáról szólva elmondta, szembeszállhatott volna az uralkodó áramlatokkal.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×