INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Hiába akart lemondani két ír segédpüspök

InfoRádió / MTI
Nem fogadta el XVI. Benedek pápa két ír segédpüspök lemondását az írországi egyházi kezelésű iskolákban és nevelőotthonokban történt bántalmazások és szexuális visszaélések eltussolása ügyében.

A pápa döntéséről Diarmuid Martin dublini érsek levélben tájékoztatta a két segédpüspököt - számolt be az Irish Catholic című lap szerdán. A döntést követően mindketten ismét elláthatják korábbi feladataikat az egyházmegyében.

Eamonn Walsh és Raymond Field 2009 karácsonyán jelentették be lemondásukat. Mint akkor fogalmaztak, remélik, ezzel segíthetnek abban, hogy a bántalmazottak megbékéljenek.

Az úgynevezett Murphy-bizottság az 1975 és 2004 közötti időszakot kutatva azt vizsgálta, hogy 46 pap és a hatóságok miként kezelték a gyermekbántalmazási vádakkal tett bejelentéseket a dublini egyházkerületben.

A vizsgálatról készült jelentés öt püspököt és segédpüspököt nevezett meg, őket bírálták amiatt, ahogy az egyházra nézve hátrányos bántalmazási bejelentéseket kezelték.

Eamonn Walsh és Raymond Field két püspök után harmadikként és negyedikként ajánlotta fel lemondását.

Előttük Donal Murray limericki püspök 2009 decemberében mondott le, miután a jelentés megbocsáthatatlannak nevezte, hogy nem foglalkozott érdemben egy pedofíliával vádolt pap ügyével. Murray - akkoriban segédpüspökként - a vádak szerint nem vett tudomást a panaszokról, amelyek szerint a pap újra és újra gyerekeket molesztált.

Murray után James Moriarty, Kildare püspöke ajánlotta fel lemondását, szintén 2009 decemberében. A pápa idén áprilisban el is fogadta azt.

Moriarty 1991 és 2002 között volt dublini segédpüspök, és bár a Murphy-bizottság jelentésében nem bírálták élesen, mégis lemondott. Mint a bántalmazási és molesztálási ügyek kezelésének gyakorlatáról szólva elmondta, szembeszállhatott volna az uralkodó áramlatokkal.

A címlapról ajánljuk