eur:
389.48
usd:
361.76
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Medvegyev: Csökkenteni kell a gázszállítást Fehéroroszágnak

Dmitrij Medvegyev orosz elnök felszólította Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgatót, hétfőn, hogy tegye meg az előkészületeket a fehéroroszországi gázszállítás korlátozására.

Hírügynökségi jelentés szerint Miller hétfőn újra jelentett az elnöknek Minszk adósságainak törlesztéséről, s elmondta: Fehéroroszország kész fizetni, de csak különféle termékekkel.

Medvegyev megállapította, hogy ez sérti azt a jogszabályt, amely szerint külföldi vásárlók csakis külföldi valutában fizethetnek, s azt mondta, ez esetben azt kell tenni, amit a két ország szerződése előír, vagyis csökkenteni kell a szállítást.

Miller bejelentette, hogy a csökkentést hétfőn megkezdik, de fokozatosan fogják bevezetni, és leszögezte, hogy a tárgyalások folytatásáról a továbbiakban is van mód.

Minszk adóssága úgy keletkezett, hogy saját egyoldalú döntése alapján idén is 2009-es árat, ezer köbméterenként 150 dollárt fizet - miközben az érvényes szerződés értelmében az első negyedévben 174 dollárt kellett volna fizetnie. A Gazprom szerint a halmozódó adósság egész évben elérheti az 500-600 millió dollárt.

Pénteken Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő jelezte, hogy valószínűleg kifizetik az adósságokat a megadott időpontra, de bejelentette azt is, hogy a Gazprom több mint 200 millió dollárral tartozik Fehéroroszországnak a területén áthaladó gáztranzitért. A Gazprom ezt visszautasította. A hétvégén még a Szentpétervári Gazdasági Fórumon is folytak a tárgyalások a két fél között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×