eur:
389.73
usd:
362.12
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Alelnökké választotta Braun Mártont az Európa Tanács parlamenti közgyűlése

Megválasztotta egyik alelnökévé hétfőn az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése Braun Márton fideszes országgyűlési képviselőt.

A strasbourgi székhelyű összeurópai intézmény az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia tiszteletben tartásán őrködik a 47 tagállamban.

A parlamenti közgyűlést a tagországok törvényhozásai által delegált képviselőcsoportok alkotják, évente négyszer tart ülésszakot. A nemzeti delegációk összetétele értelemszerűen tükrözi a pártok parlamenti erőviszonyait, így Magyarország esetében a választások nyomán változás történt.

Az előző ciklusban az MSZP-s Szabó Zoltán volt a magyar delegáció vezetője, az új összetételű delegációt pedig Braun Márton vezeti, akit most a parlamenti közgyűlés egyik alelnökévé választottak.

A hétfőn kezdődött, ötnapos nyári ülésszakon napirendre kerül a romák európai helyzete, a koszovói helyzet, valamint vitát rendeznek az iszlámról és az iszlámellenességről. Friss napirendi pontként beiktatták a kirgizisztáni helyzet megvitatását.

Felszólal az ülésszakon Ivo Josipovic horvát elnök, Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnök, valamint Gjorge Ivanov macedón államfő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×