eur:
387.7
usd:
357.1
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Hagyják elpusztulni a fjordban megrekedt bálnát

Hiábavalónak bizonyultak azok az erőfeszítések, amelyek a dán Vejle-ford sekély vízében megrekedt közönséges barázdásbálna (Balaenoptera physalus) megmentésére irányultak: szakértők szerint a 30 tonnás cet elpusztul. Több biológus úgy véli, hogy a 3-4 éves cet beteg, és az ösztönei vezérelték, amikor otthagyta a csordát.

A Koppenhágától mintegy 220 kilométerre nyugatra fekvő Vejle városának tűzoltói és a lelkes civilek több napja víztömlőkből locsolták az állatot, hogy megvédjék a kiszáradástól. Péntek késő délután egy időre úgy tűnt, hogy fáradozásaik megtérülnek: úgy látszott, hogy visszatért a 15 méteres tengeri emlős életereje, ugyanis az állat megmozdult, fújtatni kezdett, és megpróbált úszni.

A dán hatóságok azonban gyorsan kedvét szegték a reménykedőknek, amikor úgy döntöttek, hogy hagyják békében elpusztulni az állatot. Henrik Lykke Soerensen természetvédő szerint nincs értelme azon gondolkodni, hogyan lehetne lerövidíteni az állat agóniáját, mivel a művelet tapasztalat hiányában akár órákig is eltarthat, és valószínűleg több fájdalmat okoznának neki, mintha hagynák egyszerűen kiszenvedni.

Több biológus úgy véli, hogy a 3-4 éves cet beteg, és az ösztönei vezérelték, amikor otthagyta a csordát, hogy egyedül pusztuljon el.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×