eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szardínia szigetének méretére nőtt az olajfolt a Mexikói-öbölben

Majdnem háromszorosára nőtt egy hónap alatt a Mexikói-öbölben kialakult olajfolt, amely immár 24400 négyzetkilométert borít - közölték a miami egyetem kutatói műholdas fotók alapján.

A Deepwater Horizon nevű tengeri olajfúró platform április 20-i felrobbanása miatt alakult ki olajfolt immár 24400 négyzetkilométert borít be, azaz akkora, mint az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigete. Május elsején az olajfolt nagysága még "csak" 9000 négyzetkilométer volt. A kutatók egyébként megerősítették, hogy a szennyeződés egy része Florida irányába tart.

Az olajkatasztrófáért felelősnek tartott BP cég folytatja a legújabb, kockázatos kísérletet a szivárgás kezelésére. A mélytengeri robotok kedden este elkezdték levágni a tengerfenéken a kitörésgátló berendezésről a sérült felszállócsövet, hogy annak helyére egy fordított tölcsér alakú "sapkát" illesszenek.

A művelet nyomán nagyobb sebességgel kezdett ömleni az olaj. A terv az, hogy a szivárgó olaj nagy részét egy új csövön keresztül a felszínre, egy tartályhajóhoz vezetik.

A cső levágásának folyamatát egy időre le kellett állítani, mivel egy fűrész beragadt a csőbe. A szerkezetet azonban sikerült kiszabadítani.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×