eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Nyolc hónap után távozik a japán kormányfő

Hivatalosan bejelentette lemondását Hatojama Jukio japán kormányfő szerdán Tokióban pártja, a balközép irányzatú Japán Demokrata Párt (DPJ) vezetői előtt. A tavaly szeptember 16-án hivatalba lépett, 63 éves japán kormányfő népszerűsége a mélypontra, alig 17 százalékra zuhant azt követően, hogy ígéretével ellentétben nem állapodott meg az Okinava szigetén működő amerikai támaszpont áthelyezéséről.

Hatojama elismerte, hogy a pénzügyi botrányok és okinavai bázis ügye késztette lemondásra, de megerősítette azt a véleményét, hogy a japán-amerikai biztonsági együttműködés alapfeltétele a térség békéjének.

A hétvégén az új amerikai-japán támaszpontszerződés miatt kilépett a kormánykoalícióból a Japán Szociáldemokrata Párt, azzal érvelve, hogy Hatojama Jukio kormányfő nem teljesítette azt a választási ígéretét, hogy a támaszpontot elköltöztetik a szigetről, s ezért le kell mondania hivataláról.

A posztjáról alig nyolc hónap után távozó kormányfő közlése szerint vele együtt lemond Ozava Icsiro, a DPJ főtitkára is. Pártforrások szerint a DPJ "napokon belül" új vezért választ - tette hozzá. Elemzők értékelése szerint a posztra Kan Naoto jelenlegi pénzügyminiszternek van komoly esélye.

A tavaly szeptemberben az előre hozott választások nyomán megalakult kabinet vezető erejének, a balközép irányzatú Japán Demokrata Pártnak (DPJ) 310, a szociáldemokratáknak pedig hét helye van a 480 tagú alsóházban, míg a 242 tagú felsőházban a szociáldemokraták öt, Hatojama pártja és többi szövetségese pedig 122 mandátummal bír.

Július 11-én azonban felsőházi választásokat tartanak, és a DPJ-nek alig több mint egy hónapja van arra, hogy visszaszerezzen valamennyit megtépázott népszerűségéből. Bár a felsőház jelentősége és politikai súlya kisebb, mint az alsóházé, a kormánykoalíció elveszítheti többségét, ami pedig akadályozhatja a törvények elfogadásának menetét.

Hatojama négy év alatt a negyedik japán kormányfő a sorban, aki úgy távozik posztjáról, hogy egy évet vagy annál kevesebbet töltött a miniszterelnöki bársonyszékben.

Az okinavai Futenma bázison az 1960-as biztonsági paktum alapján a Japánban állomásozó mintegy 47 ezer amerikai katona több mint fele teljesít szolgálatot. A május végén aláírt, a 2006-os szerződéssel gyakorlatilag azonos megállapodás értelmében a jelenleg Okinava déli részén, egy városi agglomeráció kellős közepén elhelyezkedő amerikai támaszpontot a sziget egy kevésbé sűrűn lakott északi városa, Nago közelébe költöztetik át. Egyes katonai kiképző létesítményeket az Okinavával szomszédos Tokunosima szigetre, vagy akár Japánon kívülre helyezhetnek át.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×