eur:
388.49
usd:
360.86
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Szigorodó szabályok a szlovák közlekedésben

Szlovákiában mától több módosítás lép érvénybe a közúti forgalomban. A változások a közlekedési kihágások és a parkolási szabályok megsértésének büntetését is érintik, a díjszabás tovább szigorodik.

Az eddiginél jóval többet kell fizetniük Szlovákiában azoknak, akik a mozgássérülteknek fenntartott helyen állítják le gépkocsijukat. Ezért a kihágásért a rendőr a helyszínen akár 15O eurót is elkérhet, de a közigazgatási eljárásban a büntetés 3OO euró és a gépkocsivezetéstől való kétéves eltiltás is lehet.

Erre az intézkedésre - a rendőrség indoklása szerint - azért van szükség, mert az autósok többsége nem vette tekintetbe a parkolási tilalmat, és ezzel nehezítették a hátrányos helyzetű emberek életét.

A gépkocsivezetők június elsejétől kötelesek az autóban hordani a közúti balesetről szóló jelentés űrlapját. Ezt a nyomtatványt akkor kell kitölteniük, ha nem hívják ki a rendőröket a baleset helyszínére.

A rendőrség csak olyan balesetekhez száll ki, amelyeknél valaki megsérült, vagy a kár elérte a 3983 eurót. Ez alól azok a koccanások jelentenek kivételt, ahol az egyik járművezető ittas volt, illetve azok az esetek, amikor a baleset résztvevői nem tudtak megegyezni abban, ki okozta az ütközést.

A többi ügyet a rendőrség csupán káresetként kezeli, amit az érintettek a biztosítóval rendezhetnek. A nyomtatványt a baleset mindkét résztevőjének alá kell írnia. Ha nem töltik ki, nem fenyegeti őket büntetés, de ilyen esetben ki kell hívni a rendőrséget.

Amennyiben a koccanás egyik résztvevője külföldi, csak abban az esetben írja alá a nyomtatványt, ha érti annak szövegét, egyébként ajánlatos szintén rendőrt hívni.

Június elsejétől ismét megkezdődött a kis és nagy forgalmi engedélyek kiadása. Eddig csupán egy A4-es formátumú irat bizonyította az autó tulajdonát, de ez a rendszer a rendőrség szerint nem vált be.

A kis forgalmik az uniós személyi igazolványhoz hasonló műanyag csipkártyák. Az új igazolvány számos védjegyet tartalmaz. Ha a tulajdonosa elveszíti, akkor a rendőrség a bejelentés után leblokkolja a kártyát, így más nem tudja használni.

Hanganyag: Protics János (Pozsony)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×