eur:
397.16
usd:
356.7
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Budapest és Varsó különleges együttműködést alakítana ki

Az új magyar kormány számára és szándékai szerint a visegrádi országok (V4) együttműködése olyan kitüntetett kapcsolatrendszer, amelyet erősíteni szeretne, és ezt az együttműködést nem gyengíthetik bilaterális nehézségek, konfliktusok sem - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden délután a lengyel kollégájával, Donald Tuskkal tartott közös sajtóértekezleten Varsóban.

A magyar miniszterelnök aznap érkezett első külföldi hivatalos látogatására Varsóba, kíséretében volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter, Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára és Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője.

Orbán Viktort kora délután katonai tiszteletadással fogadták a lengyel miniszterelnöki hivatal előtt, majd négyszemközti tárgyalást folytatott lengyel kollégájával. A két küldöttség ezt követően plenáris tárgyalásra ült össze.

A tárgyalásokon, mint a sajtóértekezleten elhangzott, elsősorban a V4-es együttműködés és a 2011-es magyar, majd lengyel EU-elnökség kapcsán kialakítandó különleges együttműködés témája volt terítéken.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a szoros V4-es együttműködésre továbbra is nagy szükség van. Ezért a következő időszakban a magyar kormány szándékai szerint ez egy különösen kitüntetett kapcsolatrendszer lesz, amelyet erősíteni kell, és amelyet nem befolyásolhatnak bilaterális nehézségek, konfliktusok sem.

Magyarország és Lengyelország arra készül, hogy 2011-ben, amikor az első félévben Budapest, a másodikban pedig Varsó tölti be az Európai Unió elnöki tisztségét, különleges együttműködést alakítanak ki - folytatta Orbán Viktor. "Azt szeretnénk, hogy amikor Magyarország az EU-elnökséget Lengyelországnak átadja, az ne felületesen történjen, bizonyos ügyek a lengyel EU-elnökség napirendjén is szerepeljenek, és így az egész évben kiemelt szerepet kapjanak" - mondta. Ez a "különleges duó" mintegy kiegészítené az EU elnöki tisztségében egymást váltó országok eddigi hármas együttműködését - tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor dicsérte Lengyelország elmúlt években elért sikereit, gazdasági teljesítményét. Mint mondta, a lengyel gazdaság teljesítménye nélkül egész Európa gazdasága lehangolóbb képet mutatna. A lengyel sikerek nagy biztatást jelentenek Magyarország és egész Közép-Európa számára: azt jelzik, hogy nemcsak a régi EU-tagállamok, hanem ez a térség is lehet sikeres, képes költségvetését kordában tartani, gazdasági növekedést, prosperitást elérni.

Orbán Viktor együttérzését fejezte ki a lengyel árvízkárosult családoknak, és felajánlotta, hogy Magyarország ezekből a családokból idén nyáron több száz gyermeket fogadna a balatonőszödi kormányüdülőben, ahol - ezúttal nem állami vezetők - hanem lengyelországi árvízkárosultak gyermekei nyaralhatnak együtt magyar sorstársaikkal.

Donald Tusk gratulált Orbán Viktornak "egész Európában páratlan" választási sikeréhez, és meggyőződését fejezte ki, hogy a kétoldalú viszony ugyanolyan jó lesz, mint magyar kollégája első miniszterelnöksége idején. Kijelentette: Lengyelország hálásan fogadta azt a gesztust, hogy a magyar miniszterelnök első külföldi útja Varsóba vezetett. Tusk az egész Európai Unió számára jó példának nevezte a magyar-lengyel együttműködést, amelyet folytatni kell, ugyanúgy, ahogy a visegrádi együttműködést, különösen olyan területeken, mint a költségvetési vagy energiapolitika.

Orbán Viktor a Donald Tuskkal folytatott tárgyalás után megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját, majd a szejmben fogadta őt Bronislaw Komorowski ideiglenes államfő, házelnök, akivel mintegy félórás tárgyalást folytatott. Este Donald Tusk ad díszvacsorát magyar vendége tiszteletére.

Orbán Viktor szerdán reggel a tervek szerint Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnökkel, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt elnökével, a júniusi elnökválasztás egyik jelöltjével tárgyal, majd továbbutazik Brüsszelbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×