eur:
388.8
usd:
361.97
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Balázs Péter: Hét szomszédos országból hat nem hangoskodik a kettős állampolgárság miatt

Az ügyvezető külügyminiszter szerint nem lehet valakitől csak úgy elvenni azt az állampolgárságot, amit leszármazással, alanyi jogon szerzett. Balázs Péter mindezt annak kapcsán mondta az InfoRádiónak, hogy a szlovák kormány - válaszként a magyar kettős állampolgársági törvényre - kezdeményezte, hogy szűnjön meg a szlovák állampolgársága annak, aki a jövőben kérvényezi a magyar állampolgárságot.

Minden ország maga dönti el, hogy állampolgárai felvehetnek-e, és ha igen, miként más állampolgárságot - reagált az InfoRádiónak Balázs Péter a szlovák kormány kezdeményezésére, hogy szűnjön meg a szlovák állampolgársága annak, aki kezdeményezi a magyar állampolgárságot.

Az ügyvezető külügyminiszter szerint Szlovákia egy dolgot tehet: általánosságban megtiltja a kettős állampolgárságot, ami viszont elég nehéz helyzetbe hozza Pozsonyt. Elvenni az állampolgárságot, amely a leszármazás és a születési hely jogán megilleti a Szlovák Köztársaság magyar etnikumú állampolgárait, nem lehet. Ez ez egy durva és kampányízű válasz - fogalmazott a politikus.

Balázs Péter azonban hozzátette: a magyar parlamentnek nemcsak deklarálni kellene a kettős állampolgárságról szóló törvényt, hanem le kell ülni az érintett országokkal, és tárgyalni velük, megnézni, hogy számukra a törvény hogyan fogadható el.

A hét szomszédos ország közül hat nem hangoskodik, Szlovákia esetében azonban beletaláltunk az identitásuk egyik központi kérdésébe és a választási kampányukba is - emelte ki az ügyvezető külügyminiszter, aki szerint éppen ezért kifejezetten szerencsétlen volt a törvény elfogadásának időzítése.

Hozzátette: bár más országban csend van, ez nem biztos, hogy mindenütt helyeslést jelent, de tény, hogy máshol nincsenek hisztérikus reakciók.

Balázs Péter úgy véli, a kettős állampolgárság ügyét nem lehet összehasonlítani a szlovák nyelvtörvénnyel, mert utóbbi egy emberi és kisebbségjogi kérdés, amely nemzetközi figyelem tárgya. Ráadásul erős erkölcsi és jogi alappal lehetett kifogásolni a nyelvtörvény egyes túlzó rendelkezéseit, amelyeknek egy részét "le is faragták", és a mai napig nem eredményeztek büntetéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×