INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Szabadlábon védekezhet a korrupcióval gyanúsított román bíró

InfoRádió / MTI
Szabadlábon védekezhet Florin Costiniu korrupcióval gyanúsított román bíró, miután a román legfelső bíróság helyt adott előzetes letartóztatásból való szabadon engedésére vonatkozó keresetének.

Costiniuval együtt kedden hajnalban a román rendőrség fogdáját elhagyhatta a szintén korrupcióval gyanúsított két üzletember, Costel Casuneanu és Marius Locic is. A három férfi abban a korrupciógyanús ügyben érintett, amely Catalin Voicu szociáldemokrata szenátor körül robbant ki tavaly decemberben.

Az ügyészek szerint Voicu egy korrupciós hálózatot működtetett, amelynek bírók és rendőrök is tagjai voltak. Szerintük Voicu bírósági döntéseket és rendőrségi vizsgálatokat próbált meg befolyásolni a két üzletember érdekében, akiktől "közbenjárásáért" pénzt fogadott el.

A bírót hétfőn a Legfelső Bírói Tanács (CSM) felfüggesztette funkciójából, hiszen a botrány kitöréséig ő vezette a legfelső bíróság egyik részlegét. Costiniu arra hivatkozva kérte szabadlábra helyezését, hogy a CSM döntése következtében már "mindent elveszített", így indokolatlanná vált az előzetes letartóztatása.

A román legfelső bíróság hétfőn elutasította Catalin Voicu szabadlábra helyezési kérelmét, így a négy gyanúsított közül egyedül ő maradt előzetes letartóztatásban.

A címlapról ajánljuk