eur:
393.49
usd:
367.13
bux:
66595.98
2024. április 25. csütörtök Márk

A magyarok hétfőn "Orbániában" ébredtek - a választás külföldi sajtóvisszhangja

Az angol Times szerint az MSZP hagyta, hogy Kelet-Magyarország jelentős része gazdasági sivataggá váljon, a német sajtó kihangsúlyozta, hogy a Fidesszel egy időben jelentősen előretört a szélsőjobboldali eszméket népszerűsítő Jobbik, a francia Le Monde azt írja, hogy a sorozatos korrupciós ügyek "elkoptatták" a szocialistákat, a pozsonyi Pravda újságírója pedig úgy fogalmaz, hogy a magyarok hétfőn "Orbániában" ébredtek.

A BBC megállapítja, hogy a Fidesz meggyőző választási győzelmet aratott, és Orbán Viktort idézi, aki szerint a szavazók a "reménytelenséget akarták legyőzni". Említi a BBC, hogy az antiszemitizmus és cigányellenesség jelenségeit kihasználó Jobbik először jutott be a parlamentbe.

A Times beszámolóját illusztráló fotón a Vencel-család látható: az apa és a fiúk huszáregyenruhában, az anya és a kislány népviseletben mentek el választani. Adam LeBor tudósításában mindenekelőtt a Jobbik parlamenti bejutását elemzi. Rámutat, hogy a szélsőjobboldali párt olyan időkben érte el sikerét, amikor Közép-Európa hajdani gazdasági csodagyereke, Magyarország, sereghajtó lett a térségben.

A Fidesz - írja a Times - földcsuszamlásszerű választási győzelmet aratott, és azt ígéri, hogy tíz év alatt egymillió munkalehetőséget teremt, a korrupció megfékezése, a bizánci jellegű adórendszer megváltoztatása és a feketepiac visszaszorítása révén - ami gigászi feladat. A tudósító attól tart, hogy a Jobbik erősödése, amely a szélsőjobb általános európai előretörésével párhuzamos jelenség, elveszi a külföldi befektetők kedvét.

A vezető brit napilap tudósítása rámutat, hogy a szocialistákat négy éve a társadalmi igazságosságról tett ígéretei miatt választották meg, de hagyták, hogy Kelet-Magyarország jelentős része gazdasági sivataggá váljék, a romák helyzete tovább romoljon, ami társadalmi feszültséghez vezetett.

A Times megjegyzi, hogy a Jobbikot sok fiatal és egyetemista támogatja. Mivel elhelyezkedési nehézségeik vannak, vonzza őket a radikális nacionalizmus.

A Financial Times arról ír, hogy a "válságba belefáradt" választók segítették győzelemre a Fideszt. A lap tudósítása megjegyzi: "Még visszhangzik a köztudatban Gyurcsány Ferenc 2006-os beismerése arról, hogy újraválasztása érdekében hazudott a közfinanszírozás állapotáról."Németország: Megváltozott Orbán Viktor

A müncheni Süddeutsche Zeitung két cikkben is foglalkozik a választással. Profil rovatában fényképpel illusztrált írást közöl Orbán Viktorról,emlékeztetve arra, hogy Nagy Imre 1989. június 10-i újratemetésén az akkor 26 éves fiatalember kendőzetlenül leszámolt a kommunizmussal és nyíltan követelte a szovjet csapatok kivonását.

Mára azonban erősen megváltozott Orbán Viktor - írja a Süddeutsche Zeitung - ugyanis nemcsak az előző kormány idején kialakult korrupcióért felelős személyek megbüntetését tűzte zászlajára, hanem már olyan jelszavak hangoztatásától sem riad vissza, amelyek a szélsőjobboldali Jobbik szótárából valók.

A lap egy másik cikkben - amelyet egy vidéki szavazóhelyiségben készült fényképpel egészít ki - a magyarországi választási rendszert ismertetve beszámol arról, hogy most először került be az országgyűlésbe az ökológiai programmal fellépő Lehet Más a Politika nevű tömörülés.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung magyar származású kommentátora, Georg Paul Hefty szintén fényképpel illusztrált Most komolyra fordul a helyzet című fejtegetésében visszatekint Orbán Viktor pályafutására, és rámutat arra, hogy a politikus olykor még szélsőjobboldali nyilatkozatokra is ragadtatta magát, de pártját nem vezette ebbe az irányba, hanem átengedte a politikai porondot a feltörő szélsőjobboldali erőknek.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke így zárul: "A jövőbeni miniszterelnök csak a Jobbik elleni küzdelemmel tudja bebizonyítani, hogy európai színvonalú politikus. Ezzel azonban adósa mind külföldi barátainak, mind pedig a Magyarországon élő kisebbségeknek."

A Berliner Zeitung kommentárja szerint a Jobbikkal első alkalommal jutott be a magyar parlamentbe egy "nyíltan antiszemita és rasszista" párt. A lap szerint mindez kihívást jelent Európa számára. A lap azt írja, ezáltal "felsejlik az egész térség destabilizálódásának veszélye".

A Handelsblatt című gazdasági lap tudósításában azt emelte ki, hogy még nem világos az új kormány gazdaságpolitikai irányvonala. Az újság úgy véli, hogy a lakosság megbüntette a kormányzó szocialistákat a többi között a gazdaságpolitikában elkövetett hibáikért, de nem titkolja azt sem, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt az állami kiadások terén az új kormánynak csekély mozgástere lesz.

A másik német üzleti napilap, a Financial Times Deutschland szerint a választás kimenetele jól tükrözi a magyarok "mélységes felháborodását az ország gazdasági helyzete miatt". A lap utalt arra, hogy a szocialisták által támogatott szakértői kormány rendbe tette ugyan a költségvetést és szociális reformokat hajtott végre, ez azonban a gazdasági növekedés rovására ment.Franciaország: Orbán Viktor karizmatikus vezető

A liberális Le Monde véleménye szerint nem csoda, hogy a magyar lakosság túlnyomó része változást akart, a 2002 óta kormányzó szocialistákat ugyanis a sorozatos korrupciós ügyek, valamint az ország stabilizása érdekében bevezetett megszorító intézkedések valósággal "elkoptatták".

A Les Echos gazdasági napilap a Fideszre váró nehéz feladatról ír, emlékeztetve, hogy a magyar gazdaság tavaly 6,3 százalékkal esett vissza, és valószínűleg az idén stagnálni fog, miközben a munkanélküliség az 1994-es szintre emelkedett.

A kommentátorok kiemelten kezelik, hogy a szélsőjobboldali Jobbik harmadik erőként jutott be a parlamentbe, ám azt részben a szocialisták eddigi kormányzásának a számlájára írják. A baloldali Libération kiküldött tudósítója például Észak-Magyarországon járva a cigányok helyzetéről cikkezik, és az uzsorakamat által nyomorgatott emberekkel készített interjúk alapján megjegyzi: az állam tehetetlen a jelenséggel szemben.

Az elemzők meglepetésként értékelik, hogy a Lehet Más a Politika nevű, véleményük szerint baloldali és zöld értékeket hordozó párt, rácáfolva a közvélemény-kutatók előrejelzéseire, bekerült a parlamentbe.

A választási eredmény érdekes fejleményének nevezhető, hogy Orbán Viktort a francia sajtó immár nem emlegeti "populista" vezetőként, ahogy azt az elmúlt tíz évben tette, hanem a "karizmatikus" vezető vagy egyszerűen "az egykori miniszterelnök" megjelölést használja.

4

Szlovákia: A választók eltemették a kádári gulyásszocializmust

A magyarországi választási eredményeket kommentálva a Sme című napilap Magyarországon viktoriánus korszak kezdődik című írásában rámutat arra, hogy a magyarországi szlovákok nagy többsége is Orbán Viktorra szavazott. Pilisszentkereszten a véletlenszerűen megkérdezett 20 szlovák nemzetiségű lakos közül 18 adta le voksát a Fideszre.

A cikkíró szerint az egyszerű magyar állampolgárok az erkölcsi politikai és gazdasági felfordulás évei után autoriterebb, erős, mindennemű gondoskodást ígérő és főleg rendet követelő államra vágytak.

A választási urnák tartalma végleges bizonyítéka annak, hogy Orbán Viktor nagy sikerrel játszott rá erre a várakozásra. Rövidesen eljön azonban az igazság órája, és Orbánnak fel kell fednie kártyáit, amelyeket eddig ügyesen rejtegetett

Komplikáció lehet az, hogy a választóktól kapott óriási bizalom a reformok elleni kampányra alapult, amivel tönkretette Gyurcsányt és kormányát. Szlovákiának most a kivárásra kell berendezkednie - véli a cikk írója. Amíg a júniusi választások után nem jön létre az új szlovák kormány, nem történik semmi, tehát még három hónapig lehet fontolgatni, mit jelentenek pontosan azok az új alapok, amelyekre a Fidesz szerint a kétoldalú kapcsolatainkat kell helyezni - szögezi le a Sme újságírója.

A Pravda elemzője szerint a magyarok hétfőre új országban, "Orbániában" ébredtek. A választási eredmények azt mutatják, hogy Orbán Viktor nem túlzott, amikor azt állította, hogy hétfőn a magyarok új országban ébredhetnek. A magyarok nem csupán a szocialisták kormányzásának sikertelen nyolc éve fölött hoztak ítéletet, de a sokkal hosszabb ideje épített két erős párt rendszere fölött is.

Talán még nem tudatosítják, de ezzel eltemették a kádári gulyáskommunizmust is, amelyet a versengő nagy pártok a nagyvonalú szociális ígéretekkel tartották életben. Mostantól mindennek másként kellene lennie - zárja írását a pozsonyi Pravda.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×