eur:
393.76
usd:
369.65
bux:
65791.3
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Tiltakozik az ellenzék a korrupcióellenes törvény miatt

Evo Morales bolíviai elnök szerdán visszamenőleges hatályú korrupcióellenes törvényt hirdetett ki, amelyet az ellenzék a politikai-jogi üldöztetés előjeleként értékelt. A korrupcióról és a törvénytelen meggazdagodásról szóló törvényre Morales a decemberi újraválasztása előtti kampányában tett ígéretet.

A törvény eltörli a tíz éves elévülést, engedélyezi a visszamenőleges hatályt, súlyos börtönbüntetéseket helyez kilátásba és megengedi a "megelőző vagyonelkobzást" korrupciós vagy sikkasztásos bűncselekmények kivizsgálása idején. A jogszabály intézkedik a feljelentést tévők védelméről és megkönnyíti a banktitok feloldását.

"Egész családok, emberek menekülnek máris Bolíviából a törvény miatt" - jelentette ki Morales mintegy tizenöt politikus december óta történt száműzetésbe vonulására utalva. Közöttük volt elnökválasztási ellenfele, Manred Reyes Villa, illetve egy volt belügyminiszter is.

Jorge Quiroga, Carlos Mesa, Eduardo Rodriguez jobboldali exelnökök és Victor Hugo Cadenas volt alelnök a napokban közölték, hogy szerintük a "guillotine-törvény" egyenesen ellenük irányul.

Az ellenzék szerint az új törvény újabb eszköz az ellenőrzésre Morales kezében, akinek amúgy is abszolút többsége van a parlament két házában. Ügyvédek és jogászok is megkérdőjelezték a korrupcióellenes jogszabály törvényességét. Carlos Alarcon alkotmányjogász szerint az emberi jogok tiszteletben tartására épülő egyetlen rendszer sem teszi lehetővé a törvények visszamenőleges hatállyal való alkalmazását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×