eur:
389.49
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Három év alatt megfordult a bevándorlókkal szembeni hangulat

Mindössze három év alatt szinte homlokegyenest ellenkezőjébe fordult a bevándorlókkal kapcsolatos közhangulat Finnországban egy közvélemény-kutatás szerint.

A Helsingin Sanomat című napilap hétfői számában megjelent felmérésben a megkérdezettek 59 százaléka a külföldiek további bevándorlása ellen foglalt állást, s csak 36 százalékuk fogadna be több bevándorlót.

Egy három évvel ezelőtti hasonló felmérésben a megkérdezettek csupán 36 százaléka volt kifejezetten a bevándorlás ellen, míg 56 százalékuk támogatta.

Karmela Liebkind, a Helsinki Egyetem szociológusa és a Finnországban élő szomáliaiak szövetségének korábbi elnöke, Szaid Aden egyaránt úgy vélekedett, hogy a fordulat a bizonytalan gazdasági helyzetre vezethető vissza. Aden szerint az utóbbi időben számos bevándorló fokozódó feszültségre és idegenellenes légkörre panaszkodik az észak-európai országban.

A tavalyi európai parlamenti választásokon eddigi legjobb eredményét érte el az "Igazi Finnek" nevű idegenellenes jobboldali populista párt, s felmérések szerint a jövő évi parlamenti választásokon még ennél is magasabb szavazatarányra számíthat. Az elmúlt hónapokban a párt tagjai több ízben is rasszista nyilatkozatokkal hívták fel magukra a figyelmet.

A gyanú szerint ehhez a párthoz áll közel az a Facebook-csoport is, amely közvetve halállal fenyegette meg Astrid Thors bevándorlási és Európa-ügyi minisztert.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×