eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elnököt választanak Srí Lankán

Elnökválasztás kezdődött kedden, Srí Lankán, ahol 14 millió választópolgár választhatja meg hat évre az ország államfőjét.

Jelenleg az államfői tisztséget a 2005. november 17-i elnökválasztás győztese, Mahinda Radzsapaksze tölti be. Õ a mostani választás esélyese is, habár vetélytársának, Szarat Fonszekának, a hadsereg volt parancsnokának, és a tamil lázadók elleni, tavalyi sikeres hadjárat szervezőjének is sok híve van.

A 11 ezer szavazókörlet biztonságára több mint 70 ezer rendőr felügyel, s nemzetközi megfigyelők is ellenőrzik a voksolást. Az első eredmények szerdára várhatóak.

Srí Lanka, az egykori Ceylon szigete 21 milliós lakosságának mintegy háromnegyede szingaléz, mellettük a legnagyobb etnikai csoportot a tamilok alkotják, a népesség 69,1 százaléka buddhista.

Az egykori brit koronagyarmat Ceylon 1948-ban lett független, mint domínium, 1972-ben lett köztársaság és vette fel mai nevét. A tamil kisebbség és a szingaléz többség ellentétei 1983-ban polgárháborúhoz vezettek, amely csak 2009. május 17-én ért véget, a kormányhadsereg győzelmével, a harcok civil és katonai áldozatinak számát 90 ezerre becsülik.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×