eur:
389.7
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mégis "nőiesítik" az osztrák himnuszt?

A himnusz "nőiesítéséről" gondolkodnak Ausztriában, már nem először.

Az ötletet ezúttal az oktatási minisztérium egyik reklámfilmje adta. Ebben Christina Stürmer osztrák énekesnő a himnusz popváltozatával népszerűsíti a készülő oktatási reformot, méghozzá úgy, hogy a szövegben az eredetitől eltérően Ausztria "nagy fiai" mellett "nagy leányai" is szerepelnek.

Gabriele Heinisch-Hosek szociáldemokrata (SPÖ) nőügyi miniszter ezután javasolta az 1946-ban keletkezett hivatalos szöveg megváltoztatását. "Szép gesztus volna - érvelt egy interjúban - , ha a társadalom férfi tagjai mellett a nőkről is megemlékezne a himnusz".

2005-ben egyszer már komolyan foglalkoztak azzal a gondolattal, hogy módosítják a szöveget a nemek egyenlőségének jegyében. A felvetés akkor Maria Rauch-Kallattól, a jobboldali Osztrák Néppárthoz (ÖVP) tartozó nőügyi minisztertől származott. Az akkori koalíció kisebbik tagja, a jobboldali-populista Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt azonban a közvélemény ellenzésével érvelve nem támogatta a javaslatot.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×