INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Több mint ötven áldozata van a brazíliai esőzéseknek

InfoRádió / MTI
Több mint ötven ember életét követelte a héten Brazília Rio szövetségi államának a területére zúdult hatalmas esőzés - közölték pénteken a helyi hatóságok.

Az érintett térségben szerdától péntekig három napon át egyfolytában zuhogott az eső, ami számos helyen földcsuszamlásokat okozott. A katasztrófavédelmi szervek jelenleg 52 halálos áldozatról tudnak, de valószínűleg a veszteséglista még korántsem végleges, mert sok ember eltűnt. Pénteken ugyan elállt az eső, de a sárlavinák továbbra is komoly veszélyt jelentenek.

Csütörtökön Rio de Janeiróban és környékén házomlások következtében húszan haltak meg. Másnap a brazil nagyvárostól délre lévő Ilha Grande üdülőszigeten egy kis luxushotel legkevesebb 19 vendégével végzett az, hogy többtonnányi sárlavina öntötte el a szállodaépületet, amelyre számos kidőlt fa is zuhant. A természeti csapás emellett megrongált több környező házat, amelyeket vakációzók béreltek ki az év végi ünnepekre.

A szigeten meghalt emberek állampolgárságát még nem tudták megállapítani. A mentőalakulatok illetékesei szerint már vajmi kevés a remény arra, hogy túlélőkre bukkanjanak.

A 193 négyzetkilométeres kiterjedésű Ilha Grande szinte érintetlen természeti környezetével, vadregényes hegyvidéki tájaival mágnesként vonzza a pihenni vágyókat, és sok brazil, valamint más országbeli turista tér vissza oda minden évben szilveszterezni.

A címlapról ajánljuk