INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Két-háromszáz al-Kaida-tag lehet már Jemenben

InfoRádió / MTI
z al-Kaida terrorhálózat két-háromszáz tagja lehet már Jemenben, és elképzelhető, hogy számos olyan merényletet terveznek, amilyet egy nigériai fiatalember kísérelt meg néhány nappal ezelőtt egy amerikai utasszállító repülőgép ellen - mondta a BBC-nek nyilatkozva az arab ország külügyminisztere.

Abu Bakr al-Kirbi az alkalmat felhasználva kérte a nemzetközi közösséget, hogy segítsen felkészíteni országa biztonsági szolgálatait a terroristák elleni harcra. Úgy ítéli meg, hogy Szanaának és a nyugati országoknak javítaniuk kell együttműködésüket a hírszerzés terén, és ezáltal az afrikai országok is jobban nyomon tudnák követni a terroristagyanús emberek mozgását. Név szerint az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és az Európai Uniót említette mint amelyek "sokkal többet" segíthetnének Jemennek a terrorizmus elleni küzdelemben. "Több kiképzésre, felszerelésre, közlekedési eszközre van szükségünk" - mondta.

A szanaai külügyminisztérium kedden közölte, hogy december elején még Jemenben volt a nigériai férfi, aki pénteken megkísérelte a merényletet a Hollandiából Detroitba tartó gépen. Az al-Kaida jelentkezett annak kitervelőjeként, és a nigériai már közvetlenül elfogása után azt mondta, hogy a terrorszervezet megbízásából cselekedett.

A címlapról ajánljuk