eur:
401.68
usd:
364.06
bux:
72649.8
2024. október 4. péntek Ferenc

2011-ben kettészakakadhat Szudán

A szudáni parlament megszavazta kedden a déli országrész elszakadásáról szóló referendumtörvényt, és ezzel véget ért a hosszú hónapokig tartó belpolitikai válság, amelyben az észak- és dél-szudáni erők álltak egymással szemben.

A népszavazást 2011 januárjában rendezik a déli országrész elszakadásáról. A törvény megalkotását egyetlen vitás cikkely akadályozta. Ez a cikkely végső formájában arról szól, hogy azoknak a dél-szudániaknak, akik az ország 1956-ban történt függetlenné válása előtt költöztek el az országrészből, a szavazásra vissza kell térniük hajdani lakhelyükre.

Azoknak a dél-szudániaknak azonban, akik nem eredeti lakhelyükön élnek - hanem északon vagy külföldön -, de 1956. január 1-je után születtek, nem kell visszatérniük délre a szavazás végett. A cikkely a Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom (SPLM) követelésére került bele a törvénybe. Az SPLM volt a déli lázadók mozgalma. A párt attól tartott, hogy ha az 1956 előtt született dél-szudániaknak nem kötelező délen szavazniuk, akkor az csalásra ad lehetőséget.

A referendum akkor lesz érvényes, ha azon a szavazásra jogosultaknak legalább a 60 százaléka részt vesz. Az országrész elszakadásához az kell, hogy a leadott szavazatok egyszerű többsége emellett szóljon.

Szakértők szerint a népszavazás eredménye alapján el fog szakadni Dél, amely a 2005-ös békekötésig több mint 20 éven át tartó polgárháborút vívott Északkal. A konfliktusnak kétmillió halálos áldozata volt, és mintegy négy millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Mind az SPLM, mind az Omar el-Besir elnök vezette Nemzeti Kongresszus Párt (NCP) azt mondja, nem akar visszatérni az ideológiai, vallási és etnikai alapú konfliktushoz.

Viszont a népszavazásig hátralévő egy év még túl hosszú idő ahhoz, hogy az ország biztonságosan átvészelje konfliktusok nélkül. Szudán esetleges kettéválása nagyon kevéssé van előkészítve mind nemzeti, mind nemzetközi szinten. A két országrész határa még nincs pontosan kijelölve, pedig a határtérségben vannak a leggazdagabb olajlelőhelyek Szudánban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Elfogadta a kormány a földhő hasznosítási koncepciót

Elfogadta a kormány a földhő hasznosítási koncepciót

Megjelent a csütörtökön véget ért kormányülés után a késő esti Magyar Közlönyben az a határozat, amely értelmében elfogadta a kormány a Nemzeti Földhő Hasznosítási Koncepciót. Erről is szó lesz a Portfolio jövő csütörtöki Energy Investment Forum konferencián, amelynek egyik nyitó előadója Lantos Csaba energiaügyi miniszter lesz, még nem késő regisztrálni itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×