INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Kilúgozott egészségügyi reformról döntöttek a szenátusban

Infostart / InfoRádió
Jóváhagyta hétfőn az amerikai szenátus az egészségügyi reformtervezetet, igaz, további két szavazásra szükség lesz a törvény elfogadásához. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő elmondta: jelentős különbségek vannak a képviselőház által másfél hónapja elfogadott, és a most a szenátus elé került javaslat között. Fodor Júlia példaként említette, hogy a szenátusi tervezetben nem szerepel a reform legfontosabb eleme, az állami biztosító létrehozása.

Fontos különbségek vannak a képviselőház által elfogadott, és a most a szenátus elé került törvénycsomag között: az utóbbiból kimaradt az állami biztosító létrehozásáról szóló javaslat - mondta az InfoRádió által megkérdezett Amerika-szakértő.

Márpedig ez az elem volt hivatott biztosítani a reformnak azt a célját, hogy a piacot most uraló magánbiztosítókat - amelyek az elmúlt kilenc évben megduplázták a díjaikat, és a következőkben is erre készülnek - versenyhelyzetbe hozza - magyarázta Fodor Júlia.

Barack Obama elnök azt is megígérte, hogy egészségügyi csomagja megszünteti a hátrányos megkülönböztetést. Eddig ugyanis az volt a gyakorlat, hogy a biztosítók rosszabb feltételekkel kötöttek szerződést azokkal, akik korábban súlyos betegségeken estek át, de a nem és a kor alapján is különbséget tettek az ügyfeleik között. A szenátusi törvényjavaslatnak ezt nem sikerül teljesen felszámolnia, ugyanis a biztosítók, például az idősektől, háromszor annyi pénzt is beszedhetnek, mint másoktól - fejtegette a szakértő.

A szenátusban száz képviselő közül hatvan szavaz a demokratákkal, akiket sokkal könnyebb megvenni, mint a 435 fős képviselőház tagjait - mondta Fodor Júlia arról, miért került az amerikai törvényhozás két háza elé két ennyire különböző javaslatcsomag.

Az Amerika-szakértő megjegyezte: nem titkolt dolog, hogy az Egyesült Államokban a lobbisták megkereshetik a képviselőket és pénzt ajánlhatnak nekik annak érdekében, hogy változtassák meg a szavazatukat, vagy valamilyen módon, bizonyíthatóan befolyásolják az adott törvény tartalmát.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


A címlapról ajánljuk