eur:
393.77
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kilúgozott egészségügyi reformról döntöttek a szenátusban

Jóváhagyta hétfőn az amerikai szenátus az egészségügyi reformtervezetet, igaz, további két szavazásra szükség lesz a törvény elfogadásához. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő elmondta: jelentős különbségek vannak a képviselőház által másfél hónapja elfogadott, és a most a szenátus elé került javaslat között. Fodor Júlia példaként említette, hogy a szenátusi tervezetben nem szerepel a reform legfontosabb eleme, az állami biztosító létrehozása.

Fontos különbségek vannak a képviselőház által elfogadott, és a most a szenátus elé került törvénycsomag között: az utóbbiból kimaradt az állami biztosító létrehozásáról szóló javaslat - mondta az InfoRádió által megkérdezett Amerika-szakértő.

Márpedig ez az elem volt hivatott biztosítani a reformnak azt a célját, hogy a piacot most uraló magánbiztosítókat - amelyek az elmúlt kilenc évben megduplázták a díjaikat, és a következőkben is erre készülnek - versenyhelyzetbe hozza - magyarázta Fodor Júlia.

Barack Obama elnök azt is megígérte, hogy egészségügyi csomagja megszünteti a hátrányos megkülönböztetést. Eddig ugyanis az volt a gyakorlat, hogy a biztosítók rosszabb feltételekkel kötöttek szerződést azokkal, akik korábban súlyos betegségeken estek át, de a nem és a kor alapján is különbséget tettek az ügyfeleik között. A szenátusi törvényjavaslatnak ezt nem sikerül teljesen felszámolnia, ugyanis a biztosítók, például az idősektől, háromszor annyi pénzt is beszedhetnek, mint másoktól - fejtegette a szakértő.

A szenátusban száz képviselő közül hatvan szavaz a demokratákkal, akiket sokkal könnyebb megvenni, mint a 435 fős képviselőház tagjait - mondta Fodor Júlia arról, miért került az amerikai törvényhozás két háza elé két ennyire különböző javaslatcsomag.

Az Amerika-szakértő megjegyezte: nem titkolt dolog, hogy az Egyesült Államokban a lobbisták megkereshetik a képviselőket és pénzt ajánlhatnak nekik annak érdekében, hogy változtassák meg a szavazatukat, vagy valamilyen módon, bizonyíthatóan befolyásolják az adott törvény tartalmát.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×