INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Tenger alatti vulkánkitörést figyeltek meg tudósok Szamoa közelében

InfoRádió / MTI
A tenger alatt 1200 méteres mélységben figyeltek meg vulkánkitörést amerikai tudósok a Csendes-óceánban, Szamoa közelében. A víz alatti robot által az olvadt lávabuborékokról májusban készített felvételeket egy San Francisco-i konferencián mutatták be.

Bob Embley, az amerikai óceán- és atmoszférakutató hivatal munkatársa szerint a jelenség víz alatti tűzijátékhoz hasonlított. Mivel a víznyomás ilyen nagy mélységben csökkenti a kitörés erejét, a robot néhány méternyire tudta megközelíteni a természeti jelenséget.

A kutatók reményei szerint az elkészített képek, a megszerzett adatok és az elvégzett vizsgálatok még több információval szolgálnak majd a földkéreg keletkezését illetően. Ezen kívül azt is segíthetnek megérteni, hogyan képesek különböző élőlények extrém körülmények között életben maradni, illetve szaporodni.

A felvételen vörösen izzó lávabuborékok láthatóak, amelyek kilökődnek a vulkánból, nyomukban füstszerű kénfelhővel. A hideg vízzel találkozó láva szinte azonnal megdermed, az így keletkező fekete kőzet pedig lesüllyed a tengerfenékre.

Kutatók szerint ez az első eset, hogy láthatták, hogyan keletkezik a bononit nevű kőzet, amelynek eddig csupán legalább egymillió éves mintáit tudták elemezni, többnyire régen kialudt vulkánokat vizsgálva.

Hubert Staudigel, a San Diegó-i Scripps óceanográfiai intézet vulkanológusa szerint korábban is készült filmfelvétel tenger alatti vulkánkitörésekről, de a mostani felvétel új, izgalmas tudományos kutatásokat indít el.

A Föld vulkáni tevékenységének mintegy 80 százaléka víz alatt zajlik.

A címlapról ajánljuk