eur:
395.04
usd:
370.8
bux:
65132.72
2024. április 19. péntek Emma

A tudás és a mezőgazdaság lehet a kitörési pont a válságból

A magyarok tudása és mezőgazdasága kitörési pont lehet a gazdasági válságból Magyarország számára - mondta az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában a világ egyik legnagyobb vegyipari vállalatának vezetője, aki a budapesti Erzsébet híd díszkivilágításának japán részét, 120 millió forintot gyűjtött össze az ázsiai szigetországban. Hiromasa Yonekura akár még a magyar agrárcikkek importjában is segítene. Az InfoRádió Tokióban készített interjút a Sumitomo Chemical elnökével.

Hogyan jutott eszébe, hogy egy budapesti beruházásban részt vesz, és megszépítteti az Erzsébet hidat egy díszkivilágítás révén?

Idén ünnepeljük a két ország diplomáciai kapcsolata felvételének 140., és újrafelvételének 50. évfordulóját. Többen összeültünk itt Japánban, hogy miként lehetne ezt méltóan megünnepelni.

Melyek voltak az első lépések?

Amikor 2005-ben az akkori magyar miniszterelnök itt járt, akkor a japán kormányfő engem kért fel arra, hogy legyek a vezetője a japán-magyar gazdasági együttműködési fórumnak. Ez felölelte nemcsak a gazdasági, hanem a társadalmi és a kulturális területeket is. Magyar részről Vízi E. Szilveszter felelt ezért. A jubileumi év programjában egyébként filmhét, több kiállítás, koncert és színielőadás szerepel, továbbá ez évtől japán önkéntes program indult Magyarországon. Az önkéntesek két éven át, hét magyarországi iskolában tanítanak nyelvet és kulturális ismereteket.

Miért pont az Erzsébet hidat választották ki arra, hogy szimbolizálja a két nép barátságát?

Már 2007-ben készültünk a jubileumi évre. Akkoriban itt, Japánban egy előkészítő bizottságot állítottak fel. Isii Motoko az Erzsébet híd díszkivilágításának megalkotója kereste fel ötletével ezt a társaságot. Az elképzelés nagyon megtetszett a japán törvényhozás alsóház akkori elnökének Kono Joheinek, illetve a bizottságnak. Ekkor kértek meg, hogy segítsek az ehhez szükséges pénz összegyűjtésében. Nagyon hamar elkezdtük a pénzgyűjtést, mert a gazdasági világválság jeleit már lehetett látni, így 2007 végére elkészítettük a beruházás költségvetését.

Hány cégtől sikerült összegyűjteni a pénzt?

Több mint 30 japán vállalat mondott igent az elképzelésekre.

Járt már Budapesten vagy Magyarországon?

Ohh, többször. Leginkább a két ország együttműködése miatt.

Most az Erzsébet híd szépült meg, és alakult teljesen át. Ön, ha magyar lenne, akkor képletesen mit alakítana át Budapesten vagy Magyarországon?

Budapest eleve gyönyörű, tehát szépíteni rajta nem is kellene. Viszont úgy hallottam, hogy Önöknél olyan tervek vannak, hogy a Lánchíd mellett északi irányban lévő hidat is fel akarják újítani. Az melyik is?

A Margit híd.

Igen-igen, a Margit híd.

Közreműködne a Margit híd felújításában? Ez akár kapóra is jöhet, mert éppen anyagi gondokkal küzd a beruházás, ugyanis nem biztos hogy az Európai Uniótól megkapja a várt támogatást. Ön adna, gyűjtene rá?

Még nem gondoltam erre. Előbb-utóbb azonban fejlődhet a gazdaság, magunk mögött hagyhatjuk a válságot. Ehhez önöknél támogatni kellene a magyar gazdaságot. Úgy gondolom, hogy a magyarok legnagyobb kincse a tudásban és a mezőgazdaságban rejlik. Ezekre kellene alapozniuk. Adott esetben pedig támogatnám a magyar agrárcikkek importját is.

Akár venne is valamit?

Nagyon szeretem a paprikát, úgyhogy abból mindenképpen vennék...

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
×
×
×
×