INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Szász Jenő: Az autonómia kérdése el fog dőlni a következő öt évben

Infostart / InfoRádió
A következő öt évben el fog dőlni Székelyföld területi autonómiájának kérdése, akárki legyen is Románia államfője - mondta az InfoRádiónak a Magyar Polgári Párt elnöke. Szász Jenő szerint a vasárnapi elnökválasztás azt is mutatja, hogy nem sikerült az RMDSZ-nek magával balra ragadnia az erdélyi magyarság többségét. A szavazást a jelenlegi államfő, Traian Basescu nyerte, a végeredményt azonban csak az alkotmánybíróság nyilváníthatja hivatalossá.

Ahhoz képest sok romániai magyar ment el szavazni vasárnap az elnökválasztás második fordulójában, hogy már nem volt versenyben saját jelöltjük - értékelte a voksolást az InfoRádiónak a Magyar Polgári Párt elnöke.

Szász Jenő emlékeztetett arra, hogy 2004-ben Székelyföldön 64 százalék a baloldalra szavazott, de akkor az erdélyi magyarság az RMDSZ politikai monopóliuma alatt élt. Azóta az arányok megfordultak, és bár Basescunak is voltak hibái, fenntartásokkal, de elmondhatjuk, hogy az erdélyi magyarságon belül megszületett a politikai pluralizmus és elkezdődött az erdélyi magyar nemzeti közösség demokratizálási folyamata - fejtette ki a pártelnök. Hozzátette: ez azt is mutatja, hogy nem sikerült az RMDSZ-nek magával balra ragadnia az erdélyi magyarság többségét.

Mindegy, ki lesz a köztársasági elnök Romániában, az autonómia kérdése el fog dőlni a következő öt évben - emelte ki Szász Jenő. A pártelnök szerint azért jobb, hogy Basescu nyert, mert ígéretet tett, hogy a közigazgatási reform érdekében felállít egy elnöki bizottságot, amelybe az RMDSZ és az MPP képviselőit is meghívja.

Az Országos Választási Iroda (BEC) közzétette a szavazatok teljes feldolgozása után kialakult eredményt, amelyet csak az alkotmánybíróság nyilváníthat hivatalos végeredménnyé.

A BEC összesítése szerint a Demokrata Liberális Párt (PD-L) által támogatott Traian Basescu 5 275 808 szavazatot kapott, ez a leadott voksok 50,33 százalékának felel meg.

Mircea Geoanára 5 205 760 ember szavazott, ami 49,66 százalékos eredménynek felel meg. A két jelöltet 70 048 szavazat választja el egymástól. Az adatok értelmében Basescu újabb elnöki mandátumot nyert, és újabb öt évig lesz Románia államfője.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk