eur:
389.17
usd:
362.52
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bajnai: Magyarország növeli katonai szerepvállalását Afganisztánban

Bajnai Gordon pénteken a washingtoni Fehér Házban bejelentette: Magyarország csatlakozik az Egyesült Államok új afganisztáni csapaterősítési stratégiájához, növeli katonai szerepvállalását az ázsiai országban.

A kormányfő bejelentette: Magyarország 200 fővel növeli az afganisztáni kontingens létszámát; ez 60 százalékos bővítést jelent. Bajnai ezt akkor közölte, amikor fogadta őt Joe Biden amerikai alelnök, akivel egyórás megbeszélést folytatott. Biden bátor döntésnek nevezte a csapaterősítéshez való magyar hozzájárulást.

Magyarország azt vállalta, hogy több lépcsőben, a jövő év folyamán mintegy 200 fővel növeli meg az afganisztáni szövetséges haderők kötelékében szolgáló csapatai létszámát - mondta Bajnai Gordon

A kormány a héten már egyeztetéseket kezdett a parlamenti pártokkal az ügyben, "tájékoztattam a köztársasági elnököt a szándékunkról" - mondta.

Kifejtette, Magyarország katonai képességeihez illeszkedő felajánlásról van szó, "részt veszünk logisztikai, kiképzési, tréning műveletekben, támogatjuk az ottani választásokat".

Mindehhez nem kell módosítani a költségvetést. A miniszterelnök kifejtette: "felmértük ezt az elmúlt egy hétben", a többletként megjelenő igényt a kormány a költségvetés tartalékából biztosítja.

A kormány úgy számol, hogy nem kell átlépni azt a parlament által kijelölt határt, amely arra vonatkozik, hogy a külföldön szolgáló csapatok létszáma nem haladhatja meg az ezer főt. Ezért részben átcsoportosításra lesz szükség, de a kormány a Magyarország szempontjából stratégiailag fontos területeken nem akarja feladni kötelezettségvállalásait - mondta.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×