INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Bokros Lajos szlovákul szólalt fel az Európai Parlamentben

InfoRádió / MTI
Megkülönböztetett figyelemmel kíséri a szlovák államnyelvtörvény végrehajtását az Európai Bizottság. Leonard Orban, az unió többnyelvűségi kérdésekben illetékes biztosa az Európai Parlamentben közölte: a kisebbségi nyelvhasználatra nincs közösségi jogszabály, az ilyen kérdésekben a tagállamok döntenek.

Azt azonban kiemelte, hogy az emberi jogok érvényesülésének szerves részét képezik a kisebbséghez tartozó személyek jogai és külön utalt az Európa Tanács nyelvi chartájára, mint a témakörben irányadó előírásra.

Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő, aki az ugyancsak néppárti Bauer Edit szlovákiai magyar képviselővel együtt kezdeményezte a vitát, sikerként könyvelte el az Európai Bizottság politikusának egyértelmű állásfoglalását a kisebbségek nyelvi jogairól.

Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti képviselője szlovák nyelven mondott felszólalásában a szabályozás egyik legfőbb hibájának azt tekinti, hogy az nemcsak a hivatalos nyelvhasználatot szabályozza, hanem a köz-, az üzleti és a magánéletbe is beavatkozik. Azt is kifogásolta, hogy a szabályozás bevezeti a nyelvi vétség fogalmát a kisebbségi őshonos nyelvekkel szemben.

A címlapról ajánljuk