eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Balázs Péter: Egy kompromisszumokat kereső és találó politikust választottak az EU élére

Az uniós vezetőknek sikerült egy kompromisszumokat kereső és találó politikust választaniuk az unió első állandó elnökének - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Balázs Péter. A magyar külügyminiszter az uniós biztos jelölésével kapcsolatban elmondta: José Manuel Barroso, a Bizottság elnökének hatáskörébe tartozik, hogy eldöntse, milyen tárcát kapjon Andor László.

Az EU-tagországok állam- és kormányfői csütörtökön Herman Van Rompuy és Catherine Ashton személyében megválasztották az Európai unió első elnökét és külügyminiszterét. Balázs Péter szerint az állandó elnök személyes tulajdonságai jók, a tagállamoknak sikerült egy kompromisszumokat kereső és találó politikust megválasztani a posztra.

A magyar külügyminiszter szerint Van Rompuy már bizonyított, hiszen Belgium miniszterelnökeként sikerült a rendkívül szegmentált országban békét teremtenie.

Az Európai Unió első emberének elsődleges feladata a csúcstalálkozók előkészítése és a napirend felépítése lesz. Õ adja meg az üléseken a szót, levezeti a vitákat és jóváhagyja a következtetéseket, valamint a globális politikai színtéren képviseli az Európai Unió egészét. A decemberi csúcsértekezletet már a belga politikus fogja vezetni. A tanácskozáson valószínűleg az állandó és a soros elnök egymás mellett ülnek majd.

A brit Catherine Ashtonról, akit az unió külügyi főmegbízottjának ("külügyminiszterének") választottak, Balázs Péter elmondta: az egyik kritérium az volt, hogy a négy fő uniós pozíció (a parlament és a bizottság elnöke, az állandó elnök és a külügyi főmegbízott) közül az egyiket női politikus kapja meg - így esett a választás a jelenlegi kereskedelmi biztosra, aki egyben a Bizottság alelnöke is lesz.

Másik feltétel volt, hogy az állandó elnöki és a főmegbízotti poszton a két nagy politika "család" osztozzon, így előbbi a Néppártból, utóbbi pedig a szocialistáktól került ki.

Erős csapat kell Barrosónak

Bajnai Gordon Andor Lászlót jelöli Magyarország uniós biztosának. Balázs Péter ennek kapcsán hangsúlyozta, José Manuel Barroso dönti el, milyen tárcát kapnak a jelöltek, de az biztos: az elnöknek erős csapatra van szüksége, hozzáértő szakemberek kellenek neki.

Olyan szakpolitikusokat akar maga köré, akik egy adott szakterületet jól kezelnek, de emellett politikai vénájuk is van, vagyis tudnak érvelni, vitázni, tagállamokkal kommunikálni. Az uniós biztosnak sokdimenziós politikai térben kell eladnia egy uniós szakpolitikát - fogalmazott a külügyminiszter, hozzátéve: nincs olyan ember, aki mindezt tudja, de valamennyit ezekből hoznia kell, a többire pedig képesnek kell lennie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×