eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Új vírus - ötmillió ember kapott védőoltást az Európai Unióban

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) pénteki becslése szerint ötmillió embert oltottak be a H1N1 vírus ellen az Európai Unióban.

Az EMEA szerint az eddig tapasztalt mellékhatások általában enyhék voltak.

"Az EMEA megerősíti a H1N1 vírus elleni pandémiás oltások hatékonyságát és biztonságosságát" című sajtóközleményében az ügynökség rámutat: mostantól két vakcina - a Novartis Focetria és a GlaxoSmithKline Pandemrix nevű szere - esetében egy adagban történő védőoltást javasol a korábbi két dózis helyett.

Az ügynökség rámutat, hogy e két oltóanyag, továbbá a Baxter Celvapan nevű vakcinájánál esetében eddig csak enyhe mellékhatásokat - esetlegesen lázat, hányingert, fejfájást, allergiás reakciókat (közöttük bőrallergiát) - tapasztaltak, ami a szervezet szerint a három szer biztonságos profilját bizonyítja.

Az EMEA szerint csak "nagyon kis számú" Guillain-Barré szindrómás megbetegedést (autoimmun, a perifériás - elsősorban a motoros - idegeket érintő gyulladás), illetve magzati halált jelentettek. Az ügynökség jelenleg vizsgálja ezeket az eseteket, és "a rendelkezésre álló információk alapján nincs bizonyíték arra, hogy ezek a megbetegedések kapcsolatban állnának a védőoltással".

Az EMEA közölte: a jövőben egy dózisban javasolja a Focetria és a Pandemrix történő alkalmazását a 18 és 60 közötti felnőttek számára, a gyermekek és serdülők esetében pedig a Focetriát 9 éves kortól, a Pandemrixet pedig 10 éves kortól lehet egyszeri oltásban alkalmazni. A Pandemrix egy adagban adható az idősek számára is. Az ennél fiatalabb gyermekek, illetve a immunrendszeri problémákkal küzdő felnőttek esetében azonban a kétszerre történő védőoltást javasolják, hogy megbizonyosodjanak róla: az immunrendszer megfelelően reagál a vakcinára.

Az EMEA szerint a Focetria és a Pandemrix egyszerre adható a szezonális influenza elleni védőoltásokkal.

Az ügynökség tovább vizsgálja a Celvapan egyszeri adagban történő alkalmazásával kapcsolatos adatokat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×