INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Oroszországban az alkotmánybíróság vizsgálja a halálbüntetés tilalmának meghosszabbítását

InfoRádió / MTI
Az orosz alkotmánybíróság hétfőn meghallgatásokat kezdett arról, hogy jövőre is érvényben maradjon-e a halálbüntetés tilalma az országban.

A halálbüntetésre korábban meghirdetett moratórium 2010. január 1-én lejár. Julija Andrejeva, az alkotmánybíróság szóvivője azt mondta, a testület megkezdte a kérdés vizsgálatát, és a nap folyamán ismerteti döntését.

Az alkotmánybíróság 1999-ben hirdette meg a halálbüntetés moratóriumát Oroszország Európa Tanácshoz való csatlakozásával összefüggésben azzal, hogy mindaddig érvényes, amíg az olyan bűnözők, akiknek tetteire a törvény kizárólag halálbüntetést ír elő, nem kérhetnek az Oroszországi Föderációban bárhol esküdtszéki tárgyalást. Csecsenföldön, az utolsó helyen, ahol ez a lehetőség eddig nem állt fenn, január 1-től szintén bevezetik az esküdtszéki bíráskodás lehetőségét.

A legfelső bíróság nemrégiben az alkotmánybírósághoz fordult, hogy az mondja ki, alkalmazhatják-e újra az orosz bírák január 1-től a halálbüntetést. A büntetés esetleges visszaállításával Oroszország ellentmondásba kerülhet korábbi nemzetközi vállalásaival, amelyek értelmében tartózkodik a halálbüntetés kiszabásától. Az orosz kormányzat nemrég közölte: nincsenek tervei arra, hogy ismét alkalmazzák a halálbüntetést az igazságszolgáltatásban.

A címlapról ajánljuk