eur:
393.8
usd:
367.74
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Mire jut együtt egy felkészületlen pártvezető és egy szemfüles újságíró?

Húsz évvel ezelőtt omlott le a berlini fal, a hidegháború és a kétpólusú világ szimbóluma, amely 28 éven keresztül akadályozta meg, hogy a keletnémetek nyugatra mehessenek. Az utazási szabályok enyhítéséhez egy felkészületlen pártvezető és egy leleményes újságíró járult hozzá.

"Mostantól lehetővé tesszük a magánutazásokat nyugatra a jelenlegi feltételek, az utazási cél megjelölése és a rokoni kapcsolat igazolása nélkül is. Az engedélyeket ehhez azonnal megadjuk. Az illetékes szerveket, az NDK Néprendőrségének útlevél-osztályát utasítottuk arra, hogy azonnal állítsák ki a vízumokat az ország végleges elhagyásának szándéka esetén is, anélkül, hogy bármi atrocitás érné az illetőt. Mindez azt hiszem késedelem nélkül, azonnal hatályba lép."

Mindezt Günter Schabowski, az NDK kommunista pártjának elnökségi tagja 1989. november 9-én egy szokásos sajtótájékoztatón vetette oda, mintegy mellékesen egy újságírói kérdésre.

Schabowski egy szigorúan bizalmas, még döntés előtt álló keletnémet tervet olvasott fel kész tényként. A szöveget a kezébe nyomták, akkor látta először.

A bejelentés után ezrek jelentek meg a berlini ellenőrző pontoknál, és nemhogy a határőrök, de a keletnémet vezetés sem nagyon tudta, hogy miért. A berlini Bornholmer Strassén lévő ellenőrző pontnál a határőrök - felső utasítás híján - nem sokkal éjfél előtt felhúzták a sorompókat, és 28 év után a berlini fal leomlott.

A földrajzilag legnyugatibb, politikailag viszont az egyik legkeményvonalasabb szocialista vezetés 1961-ben, 12 évvel az NSZK és az NDK létrejötte után döntött úgy, hogy fallal veszi körbe Nyugat-Berlint, hogy több keletnémet ne szökhessen át a jobb élet reményében nyugatra. Addigra már demográfiai katasztrófa fenyegetett, 1949 óta ugyanis két és félmillióan hagyták el az NDK-t. A berlini fal a kétpólusú világ szimbóluma lett.

1963 júniusában John F. Kennedy amerikai elnök is erre utalt a fal tövében elmondott beszédében. "Kétezer évvel ezelőtt azzal lehetett a legjobban dicsekedni, hogy "civis romanus sum", azaz római polgár vagyok. Most viszont, a szabadság világában az a legbüszkébb mondat, hogy "berlini vagyok" - jelentette ki.

A fal felépítésétől a 20 évvel ezelőtti leomlásáig végig tűzparancs volt érvényben a keleti oldalon. 268-an próbáltak átszökni nyugatra, körülbelül a felüknek sikerült is, 125 szökevényt azonban egészen biztosan lelőttek a 12 méter magas őrtornyokból a határsértőket pásztázó határőrök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×